22.05.2019

Overlæge og klinisk professor Søren Nielsen fra Steno Diabetes Center Aarhus har modtaget 1,3 millioner kr. fra Den Frie Forskningsfond til forskning i glukagons effekt på fedtomsætningen hos mennesker med fedtlever. Resultaterne skal bidrage til at identificere nye muligheder for behandling af fedtlever.

Op til 30 procent af befolkningen i den vestlige verden lider i dag af leversygdommen ikke-alkoholisk fedtlever. Det er en overvægtsrelateret livstilssygdom, som hænger tæt sammen med type 2-diabetes, og som er forbundet med øget dødelighed. Især den særligt svære form for fedtlever, NASH, øger risikoen for hjertekarsygdom og skrumpelever.

- Der forskes i dag intensivt i forebyggelse og behandling af fedtlever, men der findes aktuelt ikke effektive godkendte lægemidler mod sygdommen, siger Søren Nielsen, der er overlæge og klinisk professor ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Nye muligheder for behandling af fedtlever

Søren Nielsen har netop modtaget 1,3 millioner kr. fra Den Frie Forskningsfond til et forskningsprojekt, der skal undersøge hormonet glukagons effekt på fedtomsætningen hos mennesker med fedtlever. En del af bevillingen går til frikøb af læge og post doc Sara Heebøll, som fra maj 2019 skal drive forskningsprojektet ved Steno Diabetes Center Aarhus.

- Fedtlever opstår, når der dannes mere fedt leveren, end der frisættes. Der er altså en ubalance i fedtomsætningen. Vi ved, at det naturligt forekommende hormon glukagon er en vigtig regulator af leverens fedtomsætning hos raske personer - det så at sige affedter leveren, siger Søren Nielsen og fortsætter.

- Men vi ved aktuelt ikke, om glukagon ikke virker optimalt hos mennesker med fedtlever. Vores hypotese er, at følsomheden for glukagon er nedsat, når man har fedtlever, og at det er særligt gældende hos mennesker med NASH.

Forskningsprojektet skal sammenligne effekten af glukagon hos 36 forsøgspersoner; 12 raske, 12 med mild fedtlever og 12 med NASH. Resultaterne skal bidrage til at identificere nye behandlingsmuligheder for fedtlever og danne grundlag for fremtidige nationale og internationale studier.

Fakta

  • Danmarks Frie Forskningsfond er en offentlig fond, som årligt fordeler ca. 1,2 mia. kr. til fri og banebrydende forskning i Danmark.
  • Søren Nielsen, overlæge og klinisk professor ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital og Institut for klinisk Medicin på Aarhus Universitet, har modtaget i alt 1.367.671 kr. til studiet "In-depth studies of glucagon sensitivity to glucose and lipid kinetics, IGF1 axis, liver histology and lipid intermediates in Non-alcoholic fatty liver disease".
  • Læs mere om bevillingen her.

Yderligere oplysninger

 

Foto: Steno Diabetes Center Aarhus.