31.10.2019 

Onsdag kom Shanghais viceborgmester Chen Qun til Aarhus for at forlænge samarbejdsaftalen med Region Midtjylland for de næste tre år. Viceborgmester Chen Qun er bl.a. ansvarlig for uddannelse i Shanghai, så under besøget mødes den kinesiske delegation bl.a. med Aarhus Universitet og Via University College.

På billedet har regionsrådsformand Anders Kühnau og Shanghais viceborgmester Chen Qun netop underskrevet den nye treårige samarbejdsaftale, Memorandum of Understanding. Foto: Jonas Flintegård 

På billedet har regionsrådsformand Anders Kühnau og Shanghais viceborgmester Chen Qun netop underskrevet den nye treårige samarbejdsaftale, Memorandum of Understanding. Foto: Jonas Flintegård 

Region Midtjylland har siden 2003 haft et strategisk samarbejde med Shanghai – er af de største by i Kina med i dag ca. 24 mio. indbyggere. Den nye samarbejdsaftale har bl.a. fokus på samarbejde inden for sundhedsinnovation, kultur, uddannelse og forskning. Aftalen er et bevis på den formelle relation, og den er slet ikke uden betydning, mener regionsrådsformand Anders Kühnau (S):

- Den kontakt, vi som region holder ved lige med Shanghai, skal sikre en åben dør for vores samarbejdspartnere. På nuværende tidspunkt er der syv midtjyske uddannelsesinstitutioner, som samarbejder med partnere i Shanghai og samtidig står de bedste hospitaler i Shanghai på spring, for at lære fra vores hospitaler. Et samarbejde med en af verdens mest innovative byer passer godt til vores ambitioner i Region Midtjylland, hvor vi prioriterer internationale partnerskaber som en vigtig del af fremtidens vidensudvikling. 

Onsdag aften den 30. oktober blev der på ARoS i Aarhus holdt velkomstmiddag for viceborgmesteren. Her deltog bl.a. repræsentanter fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, Via University College, Erhvervsakademi Dania, Erhvervsakademi Aarhus, Tradium i Randers, Den Kongelige Ballet i Holstebro og håndboldklubben Viborg HK. 

Uddannelse og sport på programmet

Torsdag besøger Shanghais viceborgmester Elitecenteret på Aarhus Universitet, hvor den kinesiske delegation skal høre mere om den danske model for at kombinere elitesport med uddannelse. Her deltager bl.a. den 7-dobbelte verdensmester i orienteringsløb, Maja Alm, som sideløbende med sin sport har formået at følge en uddannelse på Aarhus Universitet. 

Den kinesiske delegation har den øverste direktør for Shanghais Sportsafdeling med, og han er meget interesseret i sammenhængen mellem sport og sundhed. For at høre nærmere om dansk diabetesforskning, besøger den kinesiske delegation derfor Steno Diabetes Center på Aarhus Universitetshospital. På diabetesområdet står Kina overfor en udfordring med flere potentielle diabetikere, så det dansk-kinesiske samarbejde forventes at stige fremover. 

Se aftaletekst i samarbejdsaftalen 2019-2021 med Shanghai og Region Midtjylland

Den nye samarbejdsaftale mellem Shanghai og Region Midtjylland bliver underskrevet. Foto: Jonas Flintegård

Den nye samarbejdsaftale bliver underskrevet. Foto: Jonas Flintegård

 

Yderligere oplysninger om Shanghai-samarbejdet:

Jonas Bay Flintegård, Udviklingskonsulent, Region Midtjylland, tlf. 6161 5360, mail: jonfli@rm.dk