05.09.2019

Region Midtjylland sætter ældres ernæring og spisevaner til debat, når der i weekenden er Food Festival i Aarhus. Underernæring og vægttab er et udbredt problem blandt de svageste ældre. Men det er også en udfordring, som mange kan gøre noget ved – som f.eks. at sikre, at ens (bedste)mor ikke spiser alene. 

Underernæring er et stort, men ofte usynligt problem. Det koster ikke kun på de ældres helbred. Samfundsøkonomisk er konsekvenserne af underernæring en kostelig affære med fx genindlæggelser, længere indlæggelsestid, flere lægebesøg og mere hjælp fra hjemmeplejen. Det er vurderet, at merudgiften i forbindelse med underernæring er på knap seks mia. kroner årligt. 

På Food Festival i Aarhus lægger Region Midtjylland op til debat af udfordringen med underernæring, der kalder på løsninger på tværs af region, kommuner og borgere. 

Ældre patient der spiser. Foto taget på Regionshospitalet Viborg. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Ca. 43 % af ældre taber sig under indlæggelse på afdelinger for ældresygdomme (geriatri). Det er estimeret, at merudgiften i forbindelse med underernæring på hospital, i hjemmepleje og plejebolig er på knap 6 mia. kr. årligt. Foto: Agata Lenczewska-Madsen 

- Ældre, der taber sig, er ikke noget, som hospitaler og ældrepleje kan løse alene. Pårørende spiller også en rolle, og vi er nødt til at tale om det og finde løsninger i fællesskab. Vi ved, at der bliver flere over 80 år. Det er positivt, men det gør også, at udfordringen ikke forsvinder - tværtimod, siger formand for regionsrådet i Region Midtjylland Anders Kühnau (S). 

Oplagt med ernæringsdebat på Food Festival 

På Food Festival i weekenden er Region Midtjylland en del af det nye "Sundheds- og bæredygtighedstelt" på Tangkrogen. Her vil ældres ernæring og måltider være genstand for både smagsprøver, dialogmøde og politisk debat. (Se tider under fakta) 

Kuhnau_1024px.jpg

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) byder fredag den 6. september velkommen til det nye Sundheds- og Bæredygtighedsteltet på Food Festival. Lørdag den 7. september er han med til at debattere ældre og underernæring. Foto: Niels Åge Skovbo

- Jeg ser frem til debatten, og Food Festival er et oplagt sted at rejse den. Underernæring blandt ældre er en generel udfordring med stor betydning for ældres sundhed og velbefindende, men også for vores samfundsøkonomi. Så vi har brug for borgernes, de pårørendes, fageksperternes og fødevarebranchens idéer til at finde gode, fælles løsninger, siger Anders Kühnau (S). 

I den politiske debat deltager ud over Anders Kühnau også borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus, professionsbachelor i sundhed og ernæring Birgitte Vang Hansen fra Kost- og Ernæringsforbundet, lektor Susanne Højlund fra Aarhus Universitet og direktør Judith Kyst fra Madkulturen.

Region Midtjyllands aktiviteter foregår i det nye "Sundheds- og Bæredygtighedstelt" på disse tidspunkter:

Se hele programmet for Sundheds- og Bæredygtighedsteltet. (link)

Fredag den 6. september

Kl. 14.15 Regionsrådsformand Anders Kühnau åbner regionens aktiviteter.

Kl. 14.30 Kan man svanemærke et hospital? Om at gøre et hospital mere bæredygtigt. (Regionshospitalet Randers)

Lørdag den 7. september

Kl. 10.30 Livsstilsændringer – fra kur til kurs. (Livsstilscenter Brædstrup)

Kl. 11.45 "Mere appetit på livet". Dialogmøde om ældre og ernæring.

Kl. 13.00 "Fra ernæring til måltid". Politisk debat om ansvar og muligheder for ældres ernæring.

Søndag den 8. september

Kl. 12.15 Lækker mad af god kvalitet – også for syge, svage og ældre. (Hospitalsenheden Vest) 

Kontakt

   

  • Regionsrådsformand Anders Kühnau (S), tlf. 2360 2768 / kuhnau@rr.rm.dk 

  • Praktiske oplysninger:
    Teamleder Pia Wiborg Astrup, Sundhedsinnovation, Regional Udvikling, tlf. 2135 8845 / astrup@ru.rm.dk