27.02.2020 

Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen sætter fokus på kultur som sundhedsfremme på stor konference i Aarhus. Ny international forskning viser, at kulturelle tilbud kan være et supplement til traditionelle sundhedstilbud fx i forhold til mental sundhed og trivsel. 

Har du hørt om en tryllekunstnerskole, som forbedrer motorikken hos børn med kronisk lammelsessygdom?

Ved du, at konservatoriemusikere i Aarhus er begyndt at spille for patienterne på intensivafdelingen på Aarhus Universitetshospital?

Eller at guidet fælleslæsning af skønlitteratur hjælper psykisk sårbare og ensomme? 

Konferencelogo_Kultur som sundhedsfremme

Det er bare nogle af de mange forskellige kultur- og sundhedsprojekter, du kan møde til den nationale konference "Kultur som sundhedsfremme" i flotte omgivelser på Aarhus Teater den 24. marts 2020.

Nye sundhedstilbud til borgerne 

Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen arrangerer konferencen, hvor verdenssundhedsorganisationen WHO præsenterer deres nye globale rapport om kultur og sundhed. Rapporten afdækker evidensen bag en række gavnlige helbredseffekter af kulturen, som kan være både psykologisk, fysiologisk, social og adfærdsmæssig. 

På konferencen giver Region Midtjylland eksempler fra sin strategiske kultur- og sundhedsindsats fra bl.a. hospitalssektoren. Regionsrådsformand Anders Kühnau ser frem til at deltage på konferencen som vært og byde gæsterne velkommen. 

- Vi har i regionen gennem flere år arbejdet med kultur, der understøtter forebyggelse og behandling i sundhedsvæsnet. Det er en del af vores fokus på hele tiden at udvikle nye og bedre sundhedstilbud til borgerne. Konklusionerne i WHO-rapporten viser, at det arbejde har været rigtigt. Derfor er det også noget, vi kommer til at se mere af i fremtiden.  Både i forhold til forebyggelse og inde på hospitalerne, siger Anders Kühnau. 

Musikstuderende spiller på Intensiv på Aarhus Universitetshospital

Længst til venstre, og længst til højre, ses henholdsvis Ninna Morsing og Frederik Sandfeld, studerende på Det Jyske Musikkonservatorium. De har blandt andet spillet for Birgitte Bredsdorff (nummer to fra højre) som del af projektet ”Levende musik på Intensiv, AUH – Meningsfulde øjeblikke”. Nummer to fra venstre er afdelingssygeplejerske Linette Thorn. Foto: Tonny Foghmar. 

Kultur på recept i fire kommuner 

Sundhedsstyrelsen offentliggør som medvært resultaterne fra det nationale satspuljeprojekt Kultur på recept, som fire kommuner, Vordingborg, Nyborg, Silkeborg og Aalborg, har fået satspuljemidler til. 

- Sundhedsstyrelsen har drevet satspuljeprojektet Kultur på Recept i fire kommuner fra 2016 til og med 2019, hvor borgere med let til moderat depression, stress og angst kunne deltage i et forløb med kulturaktiviteter i 10 uger. Det er bl.a. kommunernes erfaringer fra arbejde på tværs af fx sundheds- og kulturforvaltningen og borgernes oplevelse af at deltage i kulturaktiviteterne, der bliver fremlagt på konferencen siger enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen. 

Konferencen indledes med morgenmad og fælles morgensang. Herefter følger inden middag præsentationer fra bl.a. WHO, Sundhedsstyrelsen og Region Midtjylland. 

Temamøder på kultursteder i Aarhus 

Fra frokost og et par timer frem inviteres deltagerne ud at opleve konkrete eksempler på kultur og sundhed i såkaldte ”sceneskift” – temamøder hos forskellige kulturinstitutioner i Aarhus - blandt andre Dokk1, ARoS og Kvindemuseet. 

Det præcise indhold af disse sceneskifter kan læses på konferencens hjemmeside: www.kultursomsundhedsfremme.dk, hvor man ved sin tilmelding vælger det ønskede sceneskift. 

Blandt aktørerne i temamøderne bliver eksempelvis Parkinsonforeningen med deres projekt Dans med Parkinson, Museum Trapholt med deres projekt for stressramte, Læseforeningen med guidet fælleslæsning for psykisk sårbare og ensomme, Danske Hospitalsklovne og mange flere kultur-og sundhedsorganisationer fra hele landet. 

Tilbage på Aarhus Teater om eftermiddagen ligger det desuden fast, at den banebrydende engelske organisation Breathe Arts Health Research deltager med deres projekt Breathe Magic.

Metoden forbedrer motorikken hos børn med den kroniske lammelsessygdom hemiplegia via en særlig tryllekunstnerskole, der omformer fysioterapeutiske øvelser til tryllekunstner-tricks, som børnene lærer. Stifteren af organisationen Yvonne Farquharson samt en af deres professionelle tryllekunstnere bag, demonstrerer hvordan de gør. 

Læs mere på konferencens hjemmeside: www.kultursomsundhedsfremme.dk 

 

Program for konferencen

 

08.00 – 9.00: Morgenmad og tjek ind

09.00 – 9.30: Velkomst og morgensang, v. Anders Kühnau, Regionsrådsformand i Region Midtjylland, m.fl.

09.30 – 10.20: World Health Organisation præsenterer sin nye rapport om Kultur og sundhed (på engelsk)

10.20 – 10.35: Creative Business Network v. Rasmus Tscherning: Kreative iværksættere viser nye veje til sundhed

10.35 – 10.50: Pause

10.50 – 11.40: Sundhedsstyrelsen præsenterer evalueringen af satspuljeprojektet "Kultur på recept"

11.45 – 12.15: Region Midtjylland præsenterer den særlige regionale indsats på bl.a. hospitaler og for psykisk sårbare

12.15 – 12:45: Transport til fods til Sceneskift

12.45 – 13.15: Frokost

13.15 – 15.00: Sceneskift – temamøder på forskellige kulturinstitutioner i Aarhus

15.00 – 15.30: Transport til fods til Aarhus Teater

15.30 – 16.30: Den store finale: Oplæg og magi ved Breathe Arts Health Research (på engelsk)

Kontakt

 

Fakta

 

  • Den europæiske afdeling af World Health Organization (WHO), har i 2019 udgivet rapporten "Health Evidence Network synthesis report 69: ”What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being?", der samler al evidensbaseret forskning om feltet Kultur og Sundhed, inden for en bred vifte af fagområder.

  • Rapporten fremhæver kunsten og kulturens evne til at bidrage til forebyggelse, sundhedsfremme, behandling af psykiske og somatiske sygdomme samt håndtering af forskellige lidelser.

  • WHO konkluderer på baggrund af undersøgelserne i rapporten, at initiativer med at bruge kunst og kultur inden for sundhedsfeltet kan være effektive, omkostningslave og lavrisiko supplementer til den mere traditionelle, biomedicinske behandling.

  • Kunst-og kultur aktiviteter kan for eksempel bidrage:

Psykologisk (f.eks. øget selvhjulpenhed, håndtering af sygdom og regulering af følelser)

Fysiologisk (f.eks. lavere niveau af stresshormon, øget immunforsvar og øget blodomløb)

Socialt (f.eks. mindre ensomhed og isolation, øget social support og forbedret social adfærd)

Adfærdsmæssigt (f.eks. øget motion, sundere livsstil og udvikling af kompetencer).

  • Region Midtjyllands kultur- og sundhedsinnovationskonsulenter i Regional udvikling har siden 2016 haft en strategisk indsats på området. Det er bl.a. blevet til projektet Tid til læsning med læsegrupper for psykisk sårbare med stress, angst og depression, støtte til at Lungeforeningen har kunnet oprette 10 nye lungekor i regionen, samt netværket Kultur, sundhed og beskæftigelse med 10 midtjyske kommuner og Aarhus Universitet.

  • Få mere information om satspuljeprojektet Kultur på recept her: https://www.sst.dk/da/nyheder/2016/fire-kommuner-kan-nu-tilbyde-kultur-paa-recept