05.11.2020

Indkøb & Medicoteknik, regionens indkøbsafdeling, har netop vundet titlen "Verdens Bedste Indkøber i 2020".

Verdens Bedste Indkøber prisen er indstiftet af IKA (foreningen af offentlige indkøbere), Miljøstyrelsen, DIEH, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb.

Prisen, der uddeles for anden gang, hædrer ansvarligt indkøb, der bidrager til at opfylde FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling. Indkøb & Medicoteknik får prisen for et nyskabende udbud af engangsartikler.

- Vi har høje ambitioner for bæredygtighed. Prisen er en stor milepæl på vejen. Vores grønne regnskab viser, at vi især på forbruget kan skære i vores CO2-aftryk. Heldigvis oplever jeg stor gejst hos vores medarbejdere, selvom omstillingen kan betyde at de skal vænne sig til nye produkter og rutiner, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Miljøhensyn koster ikke ekstra

Bæredygtige hensyn koster ikke nødvendigvis ekstra, viser erfaringerne fra det konkrete udbud af engangsartikler. Enkelte af de nye og mere bæredygtige produkter i udbuddet er dog dyrere, fx automatbægre. Her er målet  at forbruge færre af dem.

- Når vi kan dokumentere, at et valg gør en forskel på CO2-kontoen, vil medarbejderne gerne være med til at ændre adfærd. Fx sparer det CO2 at erstatte engangskopper med service, der skal vaskes og genbruges, siger Dorte Christensen, Afdelingschef i Indkøb & Medicoteknik.

Indkøb & Medicoteknik arbejder tæt sammen med leverandører, producenter og regionens egne ansatte om omstillingen til mere bæredygtighed.

Dorte Christensen roser regionens medarbejdere for at bidrage med bruger-erfaringer, og markedet for at overraske positivt med CO2-data og nye mere bæredygtige produkter, som fx kan komposteres.

Fakta

  • Verdens Bedste Indkøber prisen er indstiftet af IKA, Miljøstyrelsen, DIEH, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb.
  • Vinderen afsløres på Forum og POGI’s Årskonferencen for bæredygtige indkøb den 5. november.
  • Region Midtjylland er vurderet ud fra følgende tre kriterier:

- Fokus på bæredygtighed: I hvilken grad bidrager indkøbet / initiativet til bæredygtighed og arbejdet med at nå verdensmålene?

- Skalerbarhed og effekt: Er der tale om en betydelig effekt og kan tiltaget skaleres, fx ved at andre lader sig inspirere af det?

- Nytænkning: Adskiller tiltaget sig fra den måde, der normalt arbejdes med indkøb på?

Flere oplysninger

  • Anders Kühnau (S), Regionsrådsformand i Region Midtjylland, tlf. 2360 2768, kuhnau@rr.rm.dk
  • Dorte Christensen, Afdelingschef i Indkøb & Medicoteknik, tlf. 2384 7377, DORCHR@rm.dk
  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer
  • IKA, Haslegårdsvej 8-12, 8210 Aarhus V, ika@ika.dk
  • Se mere om prisen her

Indkøb & Medicotekniks udbudsgruppe; Maria Lillelund Thaarup (fra v), Susanne Hundebøll Nielsen, Susanne Backer og Bonni Vejen Kallestrup, gransker bæredygtigt engangsservice. Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland

Region Midtjylland arbejder på at skifte bl.a. engangsplastic ud med bæredygtige alternativer. Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland.