01.10.2020 

Region Midtjylland, regionens 19 kommuner og regionens praktiserende læger er gået sammen om kampagne, der skal få ældre og sårbare til at lade sig vaccinere mod influenza og pneumokok.

Ældre, der er fyldt 65 år, mennesker med visse kroniske sygdomme, svært overvægtige og gravide kan fra 1. oktober blive vaccineret gratis mod influenza. Ældre, der er fyldt 65 og mennesker med visse kroniske sygdomme kan desuden blive vaccineret gratis mod pneumokok-lungebetændelse.

De to stik kan gives på én gang hos egen læge og på nogle apoteker.

Det er en god idé at tage imod tilbuddet, for influenza og pneumokok-lungebetændelse rammer nemlig ældre og sårbare særligt hårdt.

- De fleste vil nok give mig ret i, at det er træls at blive ramt af influenza eller lungebetændelse. Men for ældre eller sårbare kan det udvikle sig i en grad, hvor det kræver indlæggelse på et hospital. Det kan være ganske alvorligt for den enkelte, men det er også alvorligt for vores hospitaler, som i denne vinter skal kunne håndtere en eventuel anden bølge af COVID-19-smittede. Derfor appellerer vi til, at flest mulige tager imod tilbuddet og lader sig vaccinere mod de to sygdomme, vi har en vaccine imod, siger Henrik Fjeldgaard (S), som er formand for regionens, kommunernes og de praktiserende lægers samarbejdsorgan Sundhedskoordinationsudvalget.

Fælles indsats

Regionen, kommune og lægerne er gået sammen om en oplysningskampagne med opfordring til influenza- og pneumokok-vaccination.

Kampagnen bliver synlig på plakater, informationsskærme og sociale medier og medarbejdere med kontakt til kampagnens målgrupper på hospitalerne, i hjemmeplejen og i almen praksis er blevet opfordret til at tale med borgerne om vaccination.  

- Vi tror på, at det flytter noget, når vi står sammen om en kampagne, så borgerne bliver præsenteret for budskaberne mange forskellige steder. Og vi kan alle sammen hjælpe til: Hvis du kender nogen, der er i målgruppen – for eksempel dine gamle forældre eller en pårørende, der er kronisk syg - så hjælp os med at dele budskabet, så flest muligt får de to stik på plads, inden vinteren sætter ind, siger næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget Ib Lauritzen (V), som også er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Vaccine og corona

Vaccinationerne mod influenza og pneumokok-lungebetændelse gør ikke kroppen mere modstandsdygtig overfor coronavirus, men der er et andet aspekt i forhold til coronavirus, som er væsentligt:

- Hvis du bliver vaccineret mod influenza og pneumokok nu, så kan du mindske risikoen for at få en alvorlig lungebetændelse eller influenza som komplikation oveni COVID-19, hvis du altså er så uheldig at blive smittet med coronavirus i efterår eller vinter. Vi vil rigtig gerne undgå komplikationer oveni COVID-19, som er alvorlig nok i sig selv. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man lader sig vaccinere, hvis man er i målgruppen, siger Henrik Idriss Kise, som er formand for de praktiserende læger i Midtjylland.  

Hvis du ikke tilhører de særlige risikogrupper, som kan blive vaccineret gratis fra 1. oktober 2020 til 15. januar 2021, så kan du blive vaccineret mod betaling hos egen læge og på nogle apoteker.

Se mere på www.tostik.rm.dk

Fakta:

Det er gratis at blive vaccineret mod influenza, hvis du

  • er fyldt 65 år
  • lider af bestemte kroniske sygdomme (tal med din læge)
  • svært overvægtig
  • gravid og mere end 12 uger henne

Det er gratis at blive vaccineret mod pneumokok-lungebetændelse, hvis du er

  • fyldt 65 år
  • lider af bestemte kroniske sygdomme (tal med din læge)

 

Alle andre kan mod betaling blive vaccineret hos egen læge eller på nogle apoteker.  

Flere oplysninger:

  • Henrik Fjeldgaard, formand for Sundhedskoordinationsudvalget, tlf. 2962 8232, fjeldgaard@rr.rm.dk
  • Ib Lauritzen, næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget og borgmester i Ikast-Brande Kommune, tlf. 4030 2234, iblau@ikast-brande.dk
  • Henrik Idriss Kise, formand for PLO-Midtjylland, 2513 6146