21.04.2021

'Min hospitalsven Hjulle' hjælper små børn med noget af det, der kan være svært, når man kommer på hospitalet

Børn under 4 år er en svær aldersgruppe at støtte i at mestre hospitalssituationer med angst eller smerte. Det er svært at forklare og få børnene til at forstå, hvad der sker. Afledning fx med sæbebobler er den mest anvendte mestringsstrategi til den aldersgruppe, men det har ikke været muligt at bruge i lang tid pga. af covid-19 og mundbind. Andre afledninger som fx lys og lyd afleder kun børnene kortvarigt.

Tre sygeplejersker i Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital har sammen med firmaet Doktor Universe udviklet 'Min hospitalsven Hjulle', som anvender en helt ny måde at bruge teknisk 'magi' til at støtte barnet.

'Min Hospitalsven Hjulle' er en iPad på et stativ på hjul, deraf navnet 'Hjulle'. IPad'en har en ramme, så den ligner en dinosaurus og er derfor genkendelig for børn, der kommer flere gange på hospitalet. IPad’en har to spil specielt udviklet til børn i alderen 1-4 år.

Spillene anvender Augmented Reality og Computer Vision, så barnet spiller uden berøring, dvs. med blide bevægelser ud i luften, enten alene eller sammen med en af forældrene. På den måde flyttes barnets opmærksomhed fra det, der kan være svært, til at lege med noget sjovt og spændende. At barnet spiller uden at berøre er en stor fordel i forhold til hygiejne specielt i disse coronatider.

Hjulle er i januar 2021 testet på 21 børn, som fx skulle have taget blodprøve, skiftet forbinding eller fjernet kateter. 16 ud af de 21 børn blev afledt eller delvist afledt.

En far til et indlagt barn sagde, "'Hjulle' virker som et rigtig godt initiativ, en god måde, at aflede barnets opmærksomhed". Og en mor til et barn, der kom til mange kontroller på hospitalet, vurderede, at “'Hjulle' er en supergod ide, noget han kan se frem til, når han skal på sygehuset igen”.

- Vi gør det bedste, vi kan, for at understøtte barnet i det, der kan være svært, når man kommer på hospitalet. Der findes mange nye teknologiske muligheder, som man bare skal lære at få øje på, som kan bidrage til at give barnet den bedst mulige oplevelse af at komme på hospitalet, siger udviklingsansvarlig sygeplejerske Charlotte Dyekjær. 

- 'Hjulle' skal derfor fremadrettet være en del af tilbuddene i vores 'mestringskasse'. Vi arbejder hele tiden på at udvikle vores tilbud i mestringskassen, så vi, hver gang barnet skal støttes, kan vælge lige netop det tilbud, der passer til det enkelte barn. Vi er bare så glade for, at vi nu også har en 'Hjulle' i vores mestringskasse.

Ønsket er, at Hjulle kan anvendes alle steder på AUH, hvor der kommer børn, og der er stort potentiale i at udvikle spil også til de ældre børn. Desuden er det projektgruppens håb, at også andre hospitaler får lyst til at anskaffe en eller flere 'Hjuller', der kan hjælpe børn i gennem deres hospitalsophold.

Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital er af Center For Offentlig Innovation nomineret til den nationale innovationspris 'Publikumsprisen' for at have udviklet 'Hjulle'. Vinderen offentliggøres 5. maj 2021.

Se også video om 'Hjulle'. Målgruppen for videoen er primært små børn og deres forældre.  

Flere oplysninger

Charlotte Drejdal Dyekjær
Udviklingsansvarlig sygeplejerske
Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital
E-mail: chardyek@rm.dk
Telefon: 2158 4641

Fabio Cujino
Direktør Doktor Universe
E-mail: fabio@doktor-universe.com
Telefon: 2222 2559