21.01.2021

I denne uge bliver de første patienter med kræft i urinvejene eller underlivet opereret med Aarhus Universitetshospitals (AUH) to nye avancerede robotter. De to robotter vil årligt komme over 600 patienter til gavn.

 Operationsrobotter er ikke et nyt fænomen på AUH, der siden 2002 har været ét af de absolut førende universitetshospitaler med robotkirurgi og antal af robotter. Det nyeste robotindkøb betyder, at AUH som det eneste hospital i landet ejer tre såkaldte da Vinci Xi robotter.

Højtspecialiserede operationer på skånsom måde

Robotterne sikrer en mere skånsom behandling af patienterne, forklarer professor og overlæge, Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgi, der til dagligt opererer patienter for kræft i urinblæren:

- Med de to nye robotter beviser AUH, at vi igen investerer i den nyeste teknologi til gavn for vores kræftpatienter. For de to robotter er det mest avancerede værktøj, vi har, som gør, at kirurger og operationssygeplejersker ved store og komplicerede kræftoperationer kan gennemføre behandlingen med et lille snit modsat åben kirurgi.

- Det betyder ikke blot den mest optimale behandling for vores patienter med kræft i urinvejene og underlivet, men også at patienterne får færre komplikationer efter operationen og hurtigere bliver udskrevet fra hospitalet, siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Robotkirurgi øger overlevelse

På AUH's operationsstue 336 på Operationsgang for urinvejskirurgi og gynækologi viser professor og overlæge Pernille Tine Jensen, Kvindesygdomme og Fødsler begejstret én af de nye enorme firearmede robotter frem. Til dagligt opererer hun kvinder for forstadier til eller kræft i livmoder, livmoderhals og æggestokke.

- Med robotten har jeg som kirurg mulighed for at operere med meget stor præcision og arbejde i 3D. Det forbedrede kamera gør i de nye robotter også, at vi kan arbejde mere sikkert. Alt sammen et samarbejde mellem robot, kirurg og teamet på operationsstuen, der gør, at vi leverer behandling af allerhøjeste standard for meget syge patienter, fortæller Pernille Tine Jensen, overlæge og professor i Kvindesygdomme og Fødsler og fortsætter:

- Vi ved fra en stor dansk undersøgelse af kvinder opereret for livmoderkræft, at der ved robotkirurgi er minimal risiko for alvorlige komplikationer og øget overlevelse sammenlignet med åben kirurgi uden brug af robot.

 

Fakta

  • AUH fik sin første da Vinci robot i 2002 som ét af de eneste steder i Europa
  • I dag ejer AUH tre da Vinci Xi robotter
  • De to nyeste robotter bruges til kræftoperationer inden for urinvejskirurgi og gynækologi (livmoderhals-, livmoder-, og tidlig æggestokkræft)
  • Den tredje robot bruges til kræftoperationer inden for mave- og tarmkirurgi og øre-, næse- og halskirurgi

 

Flere oplysninger

  • Professor og overlæge Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgi, tlf. 3091 5682
  • Professor og overlæge Pernille Tine Jensen, Kvindesygdomme og Fødsler, tlf. 2095 2061