15.03.2022

Et stort partnerskab med aktører fra hele Danmark skal sammen finde nye veje for forebyggelse af affald og cirkulær økonomi. Tirsdag den 22. marts 2022 i Horsens samles partnerne for første gang til kickoff-seminar for at få et stærkt, fælles afsæt for projektet, der løber over de næste otte år.

Illustration med Beyond Waste og EU Life-logoet

Målet er en fremtid, hvor affald er fortid. Midlet er cirkulær økonomi, og det handler om at skabe systemer for, at langt flere af vores materialer genbruges, genanvendes eller levetidsforlænges. At nå dertil kræver, at myndigheder, borgere, virksomheder og vidensinstitutioner arbejder sammen for at ændre vores forbrugs- og produktionskultur.

Det danske LIFE IP-projekt, Circular Economy Beyond Waste, skal bidrage til netop den udvikling over de kommende år. I alt 39 offentlige og private partnere bidrager med enkeltstående og tværgående projekter inden for affaldsminimering og cirkulær økonomi.

Kickoff som fælles afsæt 

Konturerne for delprojekternes ramme og indhold er sat. Og nu, hvor projektet officielt er gået i luften, starter arbejdet med at udvikle og teste løsninger, opbygge kapacitet inden for feltet – og ikke mindst at få spredt erfaringerne ud til andre regioner og lande, der skal gennem samme omstilling.

Konferencen, som afholdes på Hotel Opus i Horsens, byder på inspirationsoplæg om cirkulær økonomi og taler ved bl.a. Bent Graversen, fmd. for Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvikling, Rikke Østergaard Christensen, fmd. for Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalget, Horsens Kommune samt miljøminister Lea Wermelin (S). Derudover vil projektpartnerne arbejde kreativt med egne projekter samt præsentere dem for hinanden. 

Se program for kickoff den 22. marts 2022 (pdf) 

Se informationsark om Beyond Waste-projektet (pdf)

Partnerskabet bag CE Beyond Waste

De 39 partner bag Circular Economy Beyond Waste er:

Region Midtjylland (lead) 
Region Hovedstaden
Miljøstyrelsen
Aalborg Kommune
Aalborg Universitet
Aarhus Kommune
AffaldVarme Aarhus
AFLD I/S
Albertslund Kommune
Bornholms Regionskommune
Central Denmark EU Office (CDEU)
Favrskov Affald
FGU Bornholm
Fredensborg Kommune
Frederiksberg Kommune
Gate 21
Gentofte Kommune
Holstebro Kommune
Horsens Kommune
Horten 
Hvidovre Kommune 
Københavns Kommune
Morsø Kommune
Møbelfabrikken 
Nomi4s 
Plastix
Quantafuel
Randers Kommune
Renosyd
Rudersdal Kommune
Region Syddanmark 
Samsø Kommune
Silkeborg Genbrug og Affald
Silkeborg Kommune 
Skive Kommune 
Thisted Kommune 
Vejle Kommune 
Viborg Kommune
WeDoDemocracy.

Illustration i CE Beyond Wastes gule farve med alle 39 partnerskabslogoer på.

BW_EU-LIFE_logo_sidestillet_417x160.png

Kontakt

 

Projektleder, CE Beyond Waste, Region Midtjylland:

Tomas Hemmer-Hansen 
tomas.hemmer-hansen@ru.rm.dk, +45 6167 6054

Fakta om CE Beyond Waste og EU's LIFE IP-program

 

  • LIFE er EU's miljø- og klimaprogram, og LIFE IP (Integrerede Projekter) er et delprogram med fokus på at implementere nogle af EU's centrale miljølove og -strategier. CE Beyond Waste-projektet handler om EU's affaldsdirektiv, som den danske affaldsplan skal leve op til. Projektet støtter også EU’s Handleplan for Cirkulær Økonomi – én af grundpillerne i European Green Deal (Den Europæiske Grønne Pagt). 
     
  • Beyond Waste-projektet har et budget på 125 mio. kroner. EU LIFE finansierer op til 60 pct. af projektet, mens parterne selv finansierer resten. 
     
  • I alt havde 12 projekter kvalificeret sig til at søge om at blive LIFE IP-program 2022-2029. Blot tre projekter slap gennem EU's nåleøje og heriblandt altså det danske projekt. 
     
  • LIFE IP-projekter skal både løfte et kerneområde (fx en national affaldsplan) og bidrage til andre EU-områder som fx omstilling til cirkulær økonomi, klimatilpasning og øget biodiversitet. I dette tilfælde vil CE Beyond Waste og alle dets delprojekter have et overordnet formål om at forebygge og minimere affald og implementere den nationale affaldsplan.