Et nyt studie bekræfter, at en lav dosis af blodfortyndende medicin er nok til at forebygge nye blodpropper hos gravide, som tidligere har haft blodpropper. 

14.11.20 

PRESSEMEDDELELSE FRA AARHUS UNIVERSITET OG AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL

Et nyt studie bekræfter, at en lav dosis af blodfortyndende medicin er nok til at forebygge nye blodpropper hos gravide, som tidligere har haft blodpropper. 

Gravide, der tidligere i livet har haft en blodprop i benet eller i lungerne, har en øget risiko for at udvikle en ny blodprop i graviditeten og de første uger efter fødslen. Den forebyggende behandling består af daglige indsprøjtninger med blodfortyndende medicin. Gravide omsætter medicin på en anden måde end ikke-gravide. Derfor har det ikke været helt klart, hvordan den forebyggende behandling bedst kunne tilrettelægges i en graviditet. For lille dosis blodfortyndende medicin kunne medføre en højere risiko for en ny blodprop, og en højere dosis kunne give bivirkninger som for eksempel stor blødning ved fødslen. 

Nu har et nyt studie, HighLow-studiet, med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, gjort det klart, at en lav dosis af blodfortyndende medicin er nok til at holde blodpropperne væk. 

Det nye studie er offentliggjort i The Lancet, som er et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter. I studiet sammenlignes to doser af blodfortyndende medicin, en lav og en mellemstor dosis. Studiet er et lodtrækningsforsøg, og de gravide har fået behandling fra første del af graviditeten til 6 uger efter fødslen. I studiet indgår 1110 kvinder fra 9 lande. Fra Danmark har gravide fra Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital deltaget. 

I HighLow-studiet fandt man, at den lave dosis af blodfortyndende medicin, man også ville vælge til ikke-gravide personer, var tilstrækkelig til at forhindre nye blodpropper. Den gruppe af gravide, der fik en større dosis blodfortyndende medicin, havde ikke færre blodpropper. Gruppen med den højere dosis havde dog heller ikke flere blødninger. 

- Studiet taler for, at gravide ikke skal behandles med øgede doser af blodfortyndende medicin, siger lektor, overlæge, ph.d. Jens Fuglsang, Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital, samt Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Jens Fuglsang har været medarbejder på projektet og behandlet de patienter, der deltog fra Aarhus Universitetshospital. 

- Der kan være betydelige bivirkninger forbundet med at tage blodfortyndende medicin, så det, at man kan nøjes med en lav dosis blodfortyndende medicin under og efter graviditeten, er absolut en god nyhed for mange gravide. 

Som et side-fund har studiet antydet, at der kunne være lidt færre blodpropper i tiden efter fødslen, hvis man fik en højere dosis blodfortyndende medicin. Det drejer sig om både dybe og overfladiske blodpropper i lungerne og benene. Studiet er dog ikke designet til at undersøge perioden efter fødslen med tilstrækkelig sikkerhed – så skulle der have været en del flere gravide med i studiet. Derfor er dette fund mere usikkert. 

Bag om forskningsresultatet

Studietype: Et ikke-blindet lodtrækningsbaseret kontrolleret multicenter studie

Samarbejdspartnere: Hospitaler i Holland, Frankrig, Irland, Belgien, Norge, Danmark, Canada, USA og Rusland

Ekstern finansiering: Ministère des Solidarités et de la Santé i Frankrig, Health Research Board i Irland, GSK/Aspen og Pfizer

Interessekonflikter: Nej

 

Læs den videnskabelige artikel:

Bistervels, Ingrid M; van den Akker, Eline S; Benachi, Alexandra et al. Intermediate-dose versus low-dose low-molecular-weight heparin in pregnant and post-partum women with a history of venous thromboembolism (Highlow study). The Lancet, Published Ahead of Print: October 28, 2022. DOI: 10.1016/S0140-6736(22)02128-6

 

Yderligere oplysninger:

Jens Fuglsang
Overlæge på Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital
Lektor og ph.d ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Tlf.: 3071 4690
Mail: jens.fuglsang@skejby.rm.dk