En kommende miljøminister skal hurtigst muligt få øget bevillingen til oprensning ved Høfde 42. Sådan lød det i dag fra regionsrådet i Region Midtjylland.

26.10.2022

En kommende miljøminister skal hurtigst muligt få øget bevillingen til oprensning ved Høfde 42. Sådan lød det i dag fra regionsrådet i Region Midtjylland, efter udbuddet af oprensningen kemikaliedepotet på Harboøre Tange for nylig måtte annulleres, da inflation og høje energi- og råstofpriser sprængte den økonomiske ramme. 

Regionsrådet besluttede derfor i dag at rette henvendelse til miljøministeren angående Høfde 42 - og også rette henvendelse til Danske Regioners bestyrelse for at få hævet regeringens bidrag til løsning af generationsforureningerne. Beslutningen, der enstemmigt blev vedtaget, skete på baggrund af et forslag fra Venstre. 

- Vi er midt i en valgkamp til Folketinget, og det er normalt ikke her, vi får ministre i tale. Men der er efter vores mening ingen tid at spilde. Det er afgørende, at der kommer en løsning så hurtigt som muligt efter valget, og nu kan vi sikre, at der ligger et velkomstbrev til den, der er miljøminister på den anden side af valget, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S).

I december 2020 besluttede partierne bag finansloven for 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kroner over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der bl.a. renses op på Høfde 42. 

Skilt på stranden ved Høfde 42 med havet i baggrunden.

Skiltet på stranden ud for Høfde 42 mellem Thyborøn og Harboøre i Vestjylland. Foto: Region Midtjylland  

Behov for mindst 600 mio. kroner

Region Midtjylland har 375 mio. kroner til Høfde 42-oprensningen – et beløb der består af 250 mio. kroner fra finanslovsmidler og 125 mio. kroner fra Auriga Industries A/S (ejet af Aarhus Universitets Forskningsfond). Men energikrisen og inflationen betyder, at der vil være brug for mindst 600 mio. kroner alene til Høfde 42.

- Vi er virkelig ærgerlige over, at processen med at få bugt med landets største og nok mest komplekse forurening nu er sat i stå. Firmaerne er der, og de har teknologierne til at klare opgaven, men nu vi har bare ikke penge nok. Heldigvis er oprensningerne støttet af et bredt flertal i det nuværende folketing, så vi forventer, at der også efter valget vil være politisk opbakning, så vi kan komme videre, siger formand for Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvikling Bent Graversen (V). 

Den 12. oktober 2022 blev udbuddet af Høfde 42-opensningen annulleret, fordi prisudviklingen grundlæggende ændrede præmisserne for udbuddet. Tre virksomheder, Arkil A/S, Fortum Waste Solutions A/S og Krüger A/S, havde budt på opgaven. 

Kontakt

   

  • Regionsrådsformand, Region Midtjylland, Anders Kühnau (S),  kuhnau@rr.rm.dk 
     
  • Formand for Udvalg for Regional Udvikling, Bent Graversen (V), tlf. 2020 3059 / bent.graversen@rr.rm.dk