17/04/2015 

Ny forskning afdækker prognoserne for tvillingegraviditeter efter ultralydsskanningen i 12. graviditetsuge

Det er velkendt, at der øget risiko for bl.a. abort i graviditeter med tvillinger, især i den tidlige graviditet. Men hvad er sandsynligheden for at få to børn, når der er to levende fostre ved scanningen i 12. graviditetsuge? Det belyser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, som er et af de hidtil største tvillingestudier i verden.

Studiet er baseret på 3.621 danske tvillingegraviditeter, og det viser, at når man ved ultralydsskanning i graviditetsuge 12 ser to levende fostre, er chancen for, at graviditeten resulterer i to levendefødte børn stor. Dog er sandsynligheden bl.a. afhængig af, hvilken type tvillinger det er, og forskerne anbefaler, at man tidligt i graviditeten bestemmer typen af tvillingegraviditet ved ultralydsskanning.

Sandsynligheden for to levendefødte børn er større (96 %) i graviditeter, hvor tvillinger har hver sin moderkage og ligger i hver sin ydre fostersæk, end når tvillinger deler moderkage og den ydre fostersæk (86 %). Sandsynligheden for mindst ét levendefødt barn er hhv. 98 % og 92 %.

I de sjældne graviditeter, hvor tvillinger deler moderkage og både den ydre og den indre fosterhinde, er chancen for to levendefødte børn markant mindre (67 %).

Risikoen for at miste et eller begge fostre i graviditeter med fælles moderkage er især højere i perioden inden 22. graviditetsuge. Over halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver forløst ved kejsersnit, og en betydelig del af disse foregår som akutte kejsersnit.

- Resultaterne understreger vigtigheden af at bestemme typen af tvillingegraviditet ved ultralydsskanning tidligt i graviditeten for at kunne rådgive samt for at kunne planlægge ekstra kontroller, og hvordan fødslen skal foregå, siger overlæge Puk Sandager.

I Danmark får ca. 95 % af de gravide i dag foretaget ultralydsskanning omkring uge 12. Ekstra kontroller under graviditeten giver mulighed for at finde og behandle eventuelle komplikationer, f.eks. tvilling-til-tvilling transfusionssyndrom.

 

Yderligere information:

  • Overlæge AUH, Puk Sandager, tlf. 7845 3427