20-02-2015




Hvem behandler patienten med hjertestop på hospital? Det er der stor forskel på, viser en ny national undersøgelse af danske hospitalers hjertestophold. 

Hvis en patient får hjertestop på hospital, er der stor forskel på hvilke læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale, der tilkaldes. En stor del af danske hospitaler beskriver ikke hvem, der skal lede hjertestopholdet, og over halvdelen af hospitalerne beskriver ikke, hvem der skal udføre livsreddende opgaver som f.eks. hjertemassage. Desuden har hvert femte hospital et anderledes hjertestophold om natten og i weekenden. 

”Det er tankevækkende at der er så stor forskel på hvem, der tilkaldes ved hjertestop på danske hospitaler. Det er bekymrende, at så stor en del af landets hospitaler ikke har besluttet hvem, der skal udføre hvilke opgaver ved hjertestopbehandling. I den akutte situation er det vigtigt, at alle kender deres rolle, for at minimere risikoen for fejl og misforståelser,” forklarer lektor, læge, ph.d. Bo Løfgren, fra Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Randers og Center for Akutforskning ved Aarhus Universitetshospital. 

Der findes ingen nationale eller internationale retningslinjer for, hvordan hjertestophold på hospital skal sammensættes. Undersøgelsen er offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift Resuscitation. 

Fakta

  • Studiet omfatter alle offentlige, somatiske hospitaler i Danmark 
  • Hospitalernes instrukser for hjertestopbehandling blev gennemgået 
  • Hjertestopholdene bestod af 2 til 9 personer med vidt forskellig faglig baggrund 
  • Teamlederen for hjertestopholdet var ikke fastsat på 41 % af hospitalerne 
  • Studiet er udført af forskere ved Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Regionshospitalet Randers

Link 

Yderligere information

  • Lektor, læge, ph.d. Bo Løfgren, tlf. 5150 2500



opdateret: 20-02-2015

Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når Region Midtjylland anføres som kilde