09.07.2015

En lille pumpe opereret ind i bughulen ændrer livet markant for patienter, som lider af væskeophobning i bugen.

For fem måneder siden opererede læger fra Aarhus Universitetshospital for første gang en såkaldt Alfapumpe ind i bugen på en patient.

- Operationen var den sidste udvej for at undgå de belastende ugentlige tapninger af vand fra bugen. Patienten have været igennem mange undersøgelser og behandlinger, uden vi sikkert kunne lokalisere grunden til væskeophobningen, fortæller overlæge Niels Kristian Aagaard fra Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Til stede ved operationen var også repræsentanter fra virksomheden i Schweiz, hvor pumpen er udviklet, for at sikre, at den blev tilkoblet korrekt.

Markant bedre livskvalitet

Patienten, som fik pumpen, er Leif Mikkelsen, som snart runder de 70 år. Operationen har betydet rigtig meget for hans hverdag. Inden han fik pumpen, var han til tapning på hospitalet hver uge for at få tappet de 10-12 liter væske, som hobede sig op i mellemtiden.

- Jeg kom ikke meget ud og havde svært ved at passe hus, have og mig selv. Det har ændret sig helt. I dag kan jeg igen køre ud og handle og gå en tur. Der skulle ske noget, ellers var livet ved at være lidt for træls, fortæller Leif Mikkelsen.

Dataindsamling via maven

En gang i døgnet skal pumpen lades op og tappes for informationer. Det sker via en oplader, som Leif Mikkelsen lægger på maven over den indopererede pumpe. Dataindsamlingen og opladning tager ca. et kvarter. Herefter sender opladeren informationerne til en server i Schweiz, som sorterer dem inden de videresendes via mail til overlæge Niels Kristian Aagaard i Aarhus.

- Det er en ganske lille patientgruppe, som vil have brug for denne operation, men for dem, som får den, er det en stor forbedring af deres livskvalitet, siger Niels Kristian Aagaard.

Kontaktinformation:

  • Niels Kristian Muff Aagaard, overlæge Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling
    Tlf. 40737920 / Mail: nielaaga@rm.dk

 

  • Brug af illustration og video i relation til pressemeddelelsen skal krediteres følgende:

    Video: Tonny Foghmar

    Link: https://youtu.be/vpTW5v2Rhkg