28-07-2015

Danske hjertelæger har som de første i verden haft held til at sprænge en defekt hjerteklap og efterfølgende placere en ny hjerteklap inden i den gamle.

Hjertelæger på Aarhus Universitetshospital har som de første i verden udviklet en skånsom teknik til at sætte en ny hjerteklap ind i en lille forsnævret kirurgisk hjerteklap.

I 2014 konstaterede forskere, at kirurgiske hjerteklapper af mærket Mitroflow kan have en kortere langtidsholdbarhed end andre biologiske hjerteklapper. De hospitaler i Danmark, der har brugt Mitroflow-hjerteklappen, indkaldte derfor alle patienter med Mitroflow-klapper til ultralydsskanning og lægesamtale.

Hos langt de fleste patienter fandt lægerne en velfungerende hjerteklap. Men hos en mindre del af patienterne er hjerteklappen forkalket og utæt.

Hvis den defekte hjerteklap er forholdsvis stor, kan lægerne med en skånsom teknik sætte en ny hjerteklap ind i den defekte klap, uden at åbne brystkassen på patienten. Men både i Danmark og i udlandet har det vist sig, at det især er de mindre størrelser af Mitroflow-klappen, der giver problemer.

Derfor har hjertelæger på Aarhus Universitetshospital eksperimenteret sig frem til en teknik, hvor de via et kateter i lysken fører en ballon op til hjertet.

- Vi placerer ballonen inde i den defekte hjerteklap og pumper ballonen op, så hjerteklappens ydre ring overudvides og sprænges, siger professor Henning Rud Andersen.

Herefter kan en ny sammenfoldet hjerteklap føres samme vej op til hjertet og sættes på plads inden i den sprængte hjerteklap. Mitroflow-hjerteklappens ydre ring består af en plastikring, som er pakket ind i silikone og betrukket med et stoflignende materiale, som holder sammen på stumperne af plastikringen efter sprængningen.

Foreløbig har hjertelægerne på Aarhus Universitetshospital gennemført behandlingen på fire patienter. Resultaterne blev første gang præsenteret på en international kongres om kateterbaseret behandling af hjerteklapper 4. juni 2015 i Chicago, og resultaterne bliver nu offentliggjort i det internationale tidsskrift ’Circulation: Cardiovascular Interventions’.

Resultaterne er publiceret i:
Nielsen-Kudsk JE, Christiansen EH, Terkelsen CJ, Nørgaard BL, Jensen KT, Krusell LR, Tang M, Terp K,Klaaborg KE, Andersen HR. Fracturing the Ring of Small Mitroflow Bioprostheses by High-Pressure Balloon Predilatation in Transcatheter Aortic Valve-in-Valve Implantation. Circ Cardiovasc Interv. 2015 Aug.
http://dx.doi.org/10.1161/CIRCINTERVENTIONS.115.002667