30.06.2015:

Den nyeste pacemaker er på størrelse med en stor vitaminpille og kan sættes direkte ind i hjertet via en blodåre i lysken.

Aarhus Universitetshospital tager nu verdens mindste pacemaker i brug. Pacemakeren er lille nok til at kunne blive indsat direkte i hjertet via et kateter i en blodåre i lysken. Foreløbig har fem patienter fået den nye pacemaker på Aarhus Universitetshospital, og det er gået fint.

- Det er imponerende, at man kan have elektronik, batteri og elektrode i en enhed, der er så lille, at den kan sættes ind i hjertet gennem et lille snit i en blodåre i lysken, siger overlæge Christian Gerdes.

- Der er fordele og ulemper, men vi vurderer, at minipacemakeren for nogle patienter vil være et godt alternativ til den almindelige pacemaker til behandling af langsom hjerterytme; for nogle vil den måske endda være bedre.

Minipacemakeren har den begrænsning, at der kun er én elektrode. Nogle patienter har brug for at få pacet hjertet med to eller tre elektroder.

Trænet i USA

Christian Gerdes har været i USA for at træne indsættelse af mini-pacemakeren på hjertemodeller og grise. I Norden er mini-pacemakeren taget i brug på Aarhus Universitetshospital og på et hospital i Uppsala i Sverige.

- Vi har stor erfaring med både pacemakere og med at lave undersøgelser og behandlinger, hvor vi arbejder inde i hjertet ved hjælp instrumenter, som vi fører op i hjertet via en blodåre i lysken, siger Christian Gerdes.

Hjertelægen fører minipacemakeren op til hjertet ved hjælp af særligt udstyr og forankrer pacemakeren på indersiden af hjertevæggen med små kroge. Inden lægen slipper pacemakeren og trækker udstyret tilbage, tester han, at pacemakeren er placeret optimalt, og at den sidder godt fast. Skulle noget gå galt, kan lægen fjerne minipacemakeren igen via en blodåre i lysken.

Fordele

Pacemakere er blevet mere og mere raffinerede, siden de første blev fremstillet omkring 1960. På verdensplan har 600 patienter fået minipacemakeren, og den har vist sig at være så sikker, at den er blevet godkendt i Europa.

Fordelene ved minipacemakeren er dels, at det ikke er nødvendigt at operere den ind under huden på brystet, og dels at der ikke skal ligge en ledning i en blodåre fra pacemakeren til en elektrode i hjertet. En almindelig pacemaker kan genere under huden. Der kan opstå infektion ved pacemakeren, og blodåren med ledningen kan lukke til.

På grund af den mindre størrelse, er minipacemakeren ikke så stort et fremmedlegeme i kroppen som en almindelig pacemaker, men det vides endnu ikke, om det vil have nogen effekt på eksempelvis risikoen for infektioner.

Yderligere information

  • Overlæge Christian Gerdes, tlf. 7845 0000 - bed om kode 52 062, eller mobil 2720 3530.

 

FAKTA

Langsom hjerterytme (bradykardi) er den mest almindelige hjerterytmeforstyrrelse. Hjertet slår langsomt eller uregelmæssigt, og derfor er hjertet ikke i stand til at pumpe nok iltet blod ud i kroppen, hvilket typisk medfører åndenød og træthed.

Behandlingen af langsom hjerterytme er typisk en pacemaker, som sender elektriske impulser ind i hjertemusklen og hjælper med at genoprette hjertets normale rytme.

Minipacemakeren

  • Er verdens mindste pacemaker.
  • Fylder mindre end en tiendedel af traditionelle pacemakere. Kan størrelsesmæssigt sammenlignes med en stor vitaminpille, og vejer mindre end en lille mønt.
  • Indsættes direkte i hjertet via et kateter, der indføres i en blodåre i lysken.
  • Sidder fast i hjertet med små kroge og giver elektriske impulser, som pacer hjertet via en elektrode nederst på pacemakeren.
  • Har ifølge producenten en forventet batterilevetid på 10 år, og man kan både blive MR-skannet og strålebehandlet, selv om man har en minipacemaker.
  • Medtronic Micra blev godkendt (CE-mærket) i Europa i april 2015.