Billede af ECMO hjerte-lunge-maskine.

Patientens blod bliver via den ene af disse slanger ført forbi en pumpe og ind i ECMO-maskinen, hvor det bliver iltet, og sendt tilbage til kroppen, mens patientens hjerte får tid til at komme sig. Foto: Tonny Foghmar, Aaarhus Universitetshospital).

01.06.2015

Gode resultater med ny behandling af patienter, som på trods af hurtig hjerte-lunge-redning udenfor hospitalet ikke har fået hjertet i gang igen

Jan var 53 år, da han fik hjertestop udløst af en blodprop i hjertet. Jan var ude og løbe, da han pludselig besvimede med hjertestop. Heldigvis var der andre, der så det ske. De ilede til og startede hjerte-lunge redning. Hurtigt blev der ringet 112. Ambulancen ankom efter mindre end 8 minutter. Ambulancepersonalet tog over og fortsatte med hjerte-lunge-redning, mens ambulancen kørte til Aarhus Universitetshospital. Jans hjertestop varede ved på trods af hurtig og effektiv behandling af alle.

På hospitalet opgav man at få hjertet i gang igen, men på trods af hjertestoppet, der nu havde varet i næsten 2 timer, koblede lægerne Jan til et avanceret apparat, der iltede hans blod og pumpede det rundt i kroppen. Jan fik i de næste døgn intensiv behandling. Blodproppen var fjernet, hjertet kom i gang igen, og Jans hjerte kom sig. Efter en længere indlæggelse blev Jan udskrevet og begyndte at motionere igen.

På hospitalet blev Jans hjerte- og lungefunktion overtaget ved en teknik, som hedder ECMO (extracorporeal membrane oxygenation). ECMO er en hjerte-lunge-maskine, som kan overtage hjertets og lungernes funktion, mens organerne kommer sig.

Det kan lyde som science fiction: Jan var død ved ankomsten til hospitalet. Hans hjerte var holdt op med at slå, vejrtrækningen standset, og hvis det ikke havde været for hurtig og kompetent hjælp fra tililende, ambulancereddere og læger, ville hans hjerne have holdt op med at fungere i løbet af få minutter og de øvrige organer begyndt at gå til grunde.

38 procent har overlevet

Aarhus Universitetshospital har siden 2011 behandlet 13 patienter, som blev indlagt efter hjertestop, uden at hjertet var kommet i gang, med ECMO. 5 (38 procent) af patienterne overlevede, og 4 patienter kom sig så godt, at de var i stand til at genoptage deres arbejde.

- Vi er begyndt at få en lille gruppe hjertestop-patienter, som bliver bragt hurtigt på hospitalet, og som på trods af effektiv hjerte-lunge-redning ikke har fået gang i hjertet. Hvis vi kan vinde tid, vil nogle af disse patienter kunne reddes til et godt liv, siger overlæge Jakob Gjedsted.

- Hjertemusklen kan være så medtaget af fx en blodprop, hjertestoppet, hjerte-lunge-redning og medicin, at den måske har behov for to til tre dage til at komme sig så meget, at den igen kan overtage cirkulationen af blod. Den tid kan vi ’købe’ med ECMO-behandling.

Flere af de ca. 250 ECMO-centre i verden er begyndt at udføre ECMO-behandling på patienter, der ikke har kunnet genoplives med hjerte-lunge-redning udenfor hospitalet. Det kræver hurtig alarmering, kompetent hjerte-lunge-redning og effektiv præhospital behandling.

- I dag kan mange danskere førstehjælp, vi har lægehelikopter og mange lægebiler og på hospitalet har vi organiseret os, så vi lynhurtigt kan stille med de nødvendige eksperter for at tage beslutningen og starte behandlingen, siger Jakob Gjedsted.

Aarhus Universitetshospital har anvendt ECMO-behandling siden 1997. Antallet af patienter steg i forbindelse med influenza-epidemien i 2009, og i dag behandles ca. 50 patienter om året med ECMO. I 2014 blev Aarhus Universitetshospital tildelt den såkaldte ELSO Award (Extracorporeal Life Support Organization). Kun få centre i verden har fået dette kvalitetsstempel, og Aarhus Universitetshospital er det eneste center i Danmark.

Yderligere information:

Overlæge Jakob Gjedsted, tlf. 7845 1030 eller mobil 2712 4586

Foto af en ECMO-maskine kan frit benyttes ved omtale af behandlingen og kreditering af fotograf Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital.