24.06.2015:

Køkkenet på Hospitalsenheden Horsens bruger nu mere end 30 % økologiske råvarer i tilberedningen af hospitalsmaden. Derfor modtager køkkenet i dag Det Økologiske Spisemærke i bronze.

Fødevarestyrelsens bronzemærke er patienternes garanti for, at hospitalsmaden er tilberedt af 30-60 % økologiske råvarer og under hensyntagen til dyrevelfærd, natur og miljø.

- Vi har siden 2014 arbejdet med at omstille vores køkken til mere økologi og er nu stolte af at være kommet så langt, at vi har gjort os fortjent til bronzemærket. Ambitionsniveauet er imidlertid til mere, og vi går efter at få sølvmærket ved udgangen af 2016, siger ledende økonoma Kirsten Rytter Knudsen fra Hospitalsenheden Horsens.

I Økologisk Landsforening glæder projektleder Dorthe Kloppenborg sig over, at der nu kommer et hospitalskøkken mere på kortet over spisesteder med økologisk spisemærke. Økologisk Landsforening rådgiver køkkener i forbindelse med omlægning til økologi.

- Med omlægningen til 30 procent økologi har Hospitalsenheden Horsens taget et flot skridt i den rigtige retning og er med til at fremme økologi i Danmark – til gavn for vores natur, miljø og dyr. Og selvfølgelig ikke mindst til glæde for patienterne, som får mad, der i højere grad laves fra bunden af gode, rene råvarer uden rester af sprøjtegift, siger Dorthe Kloppenborg.

En omstillingsrejse mod mere økologi
Udmærkelsen i bronze er samtidig et synligt bevis på den omstillingsrejse, som hospitalskøkkenet er på. Omlægning til økologi kræver nemlig meget mere end blot indkøb af flere økologiske råvarer.

- Økologiske råvarer er stadig dyrere end konventionelle, men vi skal omlægge inden for det eksisterende budget. Vi er derfor nødt til at gøre tingene anderledes. F.eks. arbejder vi på at udnytte råvarerne bedre og øge andelen af sæsonbestemte frugter og grøntsager, som typisk er billigere. I forvejen bager vi alt vores brød selv, så det både er friskt og billigt, forklarer Kirsten Knudsen.

Hospitalet gennemfører i øjeblikket en madspildsanalyse på to af hospitalets afdelinger. Al madspild sorteres og vejes i en uge for at give ny viden om, hvor køkkenet helt præcist kan undgå spild og dermed frigøre penge på budgettet til yderligere økologi-omlægning.

Hospitalsenheden Horsens samarbejder med både Økologisk Landsforening, Københavns Madhus og Aarstiderne omkring økologiomlægningen og har modtaget midler fra NaturErhvervsstyrelsen til projekt ’Økoløft’ forbindelse med kompetenceudvikling af medarbejderne.

Det er både patientmaden og den mad, som patienter, pårørende og personale kan købe i hospitalets kantine, som gradvist vil blive baseret på mere og mere økologi.


Fakta om det økologiske spisemærke:

  • Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret økologimærke for spisesteder som børneinstitutioner, plejehjem, kantiner, restauranter og caféer.
  • Når 30-60 procent af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske, kan spisestedet få Det Økologiske Spisemærke i bronze. 

 

Flere oplysninger:

  • Kirsten Rytter Knudsen, ledende økonoma, Hospitalsenheden Horsens, tlf. 2940 6885.