En blodtryksmanchet oppustet i ambulancen på vej til ballonudvidelse på hospitalet kan reducere den skade, en akut blodprop forårsager på hjertemuskulaturen.

Den simple behandling med blodtryksmanchetten hedder iskæmisk konditionering. Den består af kortvarige perioder med iltmangel i armen fremkaldt med en blodtryksmanchet placeret på overarmen.

Nu viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, at behandlingen med blodtryksmanchetten i ambulancen på vej til ballonudvidelse også ser ud til at virke på ældre patienter og patienter med risikofaktorer, som for eksempel forhøjet blodtryk. Dog tyder resultaterne på at rygning muligvis reducerer virkningen af blodtryksmanchetten.

- Resultaterne er overraskende, idet tidligere studier på dyr har vist, at effekten af iskæmisk konditionering blandt andet er reduceret ved stigende alder og forhøjet blodtryk. Vores resultater er dog begrænset af studiets størrelse og bør efterprøves i et større klinisk forsøg med flere blodpropspatienter, siger Astrid Drivsholm Sloth, som er læge og ph.d.-studerende på Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Resultaterne er offentliggjort i artiklen:

Impact of cardiovascular risk factors and medication use on the efficacy of remote ischaemic conditioning: post hoc subgroup analysis of a randomised controlled trial. Sloth AD, Schmidt MR, Munk K, Schmidt M, Pedersen L, Sørensen HT, Bøtker HE, CONDI Investigators, BMJ Open 2015

Yderligere information: læge, ph.d.-studerende, Astrid Drivsholm Sloth, astrid.drivsholm@clin.au.dk