17-03-2015: 

Poul Erik Jørgensen, tidligere intensivpatient, har nu stor glæde af at være sammen med andre i Intensiv Café. (Foto: Kristian Bang)

I Intensiv Café på Aarhus Universitetshospital kan tidligere intensivpatienter og pårørende mødes og dele erfaringer med andre i samme situation.

Søvnproblemer, træthed og huller i hukommelsen. Det er hverdagskost for mange tidligere intensivpatienter, der ofte har svært ved at finde fodfæste i hverdagen efter et kritisk sygdomsforløb med ophold på en intensivafdeling.
Intensiv Café på Aarhus Universitetshospital er et fristed, hvor tidligere intensivpatienter og deres pårørende kan udveksle historier, erfaringer, bekymringer og idéer med andre, der har gennemlevet lignende indlæggelsesforløb.

- Caféen er et tilbud i tiden efter udskrivelsen, og vi håber, tidligere patienter og deres pårørende gennem mødet med andre i samme situation kan få sat nogle ting på plads fra en tid, de ofte har været for syge til selv at kunne erindre. Derudover kan patienterne udveksle viden og idéer til, hvordan man kommer videre i et ofte langt rehabiliteringsforløb, siger klinisk sygeplejespecialist Anne Sophie Ågård, der er en af hovedkræfterne bag cafeen.

I caféen kan besøgende også møde et par af af hospitalets intensivsygeplejersker, der er klar til at lytte og give gode råd til både tidligere patienter og deres pårørende.
Idéen med at lave en café for tidligere intensivpatienter stammer fra England.
- I England er der gode erfaringer med disse frirum for tidligere patienter og pårørende. Undersøgelser har vist, at det er de samme problemer tidligere intensivpatienter oplever, fx søvnproblemer, træthed og huller i hukommelsen, fortæller Helle Svenningsen, adjunkt og ph.d. med speciale i intensiv patientforløb.

Trygt at møde ligesindede
49-årige Poul Erik Sørensen og hans kone Annie Jespersen har kun lovord til overs for Intensiv Caféen.
- Det har været en øjenåbner og givet mig en indre ro at vide, at andre har oplevet det samme som jeg. Det har ikke bare været mig, der er blevet "tosset i hovedet" og mørkeræd.
For Poul Erik Sørensens kone har cafébesøgene også være gode:
- Det har givet mig en forståelse og også en stor lettelse, fortæller hun.
Se og hør Poul Erik Sørensen og Annie Jespersens fortælle nærmere om deres oplevelse med Intensiv Caféen i videoen på Aarhus Universitetshospitals Facebookside.

Fakta
Caféen er åben den første onsdag i måneden fra 16-17.30 for tidligere intensivpatienter og deres pårørende. Caféen holder til i "Hellen", bygning 15, Tage-Hansens Gade 2, Aarhus.
Der er tilknyttet sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospitals i alt fire intensivafdelinger.
Årligt bliver et par tusinde patienter indlagt på intensivafdelinger i Region Midtjylland.

Kontakt:
Klinisk sygeplejespecialist, ph.d. Anne Sophie Ågård, Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling I, tlf. 78451195

Poul Erik Jørgensen, tidligere intensivpatient, har nu stor glæde af at være sammen med andre i Intensiv Café (foto: Kristian Bang).

opdateret: 17-03-2015

Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når Region Midtjylland anføres som kilde