03.11.2015

Først blev al mælk økologisk, og nu er turen kommet til hospitalets friske frugt og grønt - næste skridt på vej mod en større økologisk omlægning og et nyt kostkoncept.

Regeringen har en målsætning om mere økologi i offentlige køkkener, derfor er vi også i gang med en økologisk omlægning i Hospitalsenheden Vest, lyder det fra Lone Viggers, ernæringschef i Hospitalsenheden Vest, der tilføjer:

- Ud over at vi omlægger til økologi, vil vi også lave Danmarks bedste hospitalsmad til patienterne. Mad, som er med til at forebygge og behandle underernæring.

Det nye kostkoncept betyder, at maden på hospitalet i Gødstrup vil blive lavet fra bunden, akkurat ligesom det sker i hospitalets centralkøkken i dag. Det nye hospital vil stadigvæk have et produktionskøkken, hvor råvarer bliver forarbejdet og tilberedt. Til gengæld vil en større del af madlavningen komme til at foregå ude i hospitalets mindre afsnitskøkkener, helt tæt på patienterne, hvor maden vil blive anrettet og gjort klar til servering:


- Det betyder for eksempel, at patienterne vil kunne dufte friskbagt brød, fordi det vil blive bagt færdigt lige om hjørnet. Og så vil patienterne altid have mulighed for at få et frisklavet måltid mad, á la carte, 24 timer i døgnet. Mad, der ikke har været ude på en køretur med en madvogn. På den måde kan patienterne få det at spise og drikke, som de ønsker, og når de ønsker det, siger ernæringschef Lone Viggers.

De økologiske frugter og grøntsager leveres hver uge til køkkenerne i Hospitalsenheden Vest af firmaet Aarstiderne A/S.

Fakta: Nyt kostkoncept skal hjælpe underernærede patienter
Mange patienter er i dag ofte underernærede, når de indlægges på et hospital i Danmark, hvilket giver øget risiko for sygdom og dødsfald. Forekomsten af underernæring er mellem 20 -60 procent blandt indlagte patienter, afhængig af faktorer såsom patientgruppe og hospitalsafdeling. Hos cirka tre ud af fire patienter bliver ernæringstilstanden dårligere under indlæggelsen.

Patienter i ernæringsmæssig risiko oplever i større grad komplikationer under indlæggelsen, hyppigere genindlæggelser, længere indlæggelsestid og dårligere livskvalitet end andre indlagte patienter.

Meget tyder på, at tidlig opsporing og behandling af patienter i ernæringsmæssig risiko er vigtigt for at reducere de negative konsekvenser ved sygdomsbetinget underernæring.

Et forskningsprojekt på Lungemedicinsk afsnit, Regionshospitalet Holstebro vil, med en test af det nye kostkoncept i DNV-Gødstrup, undersøge:

  • Hvor mange af de indlagte patienter, der ernæres med mindst 75 % af deres behov for energi og protein, ernæringsscreenes, monitoreres, og har en ernæringsplan.
  • Om det nye kostkoncept kan være med til at forbedre de indlagte patienternes ernæringstilstand.
  • Madspild.
  • Patienternes tilfredshed.

Forskningsprojektet foregår i perioden januar-marts 2016.


Yderligere information

  • Ernæringschef Lone Viggers, Ernæringsenheden, Hospitalsenheden Vest, tlf. 2222 8938.
  • Projektansvarlig Allan Stubbe Christensen, forskningsdiætist i Ernæringsenheden, tlf. 6130 6582.