15/10/2015

Tag hele familien med og lær at yde livreddende førstehjælp, når Hospitalsenheden Horsens inviterer til Hjertestarterdag fredag den 16. oktober kl. 13.00-15.00.

Ved du, hvordan man yder livreddende førstehjælp og bruger en hjertestarter? Hvis ikke, så har hele familien nu mulighed for at lære det.

Den 16. oktober er Europæisk Hjertestarterdag, og i den forbindelse inviterer læger og sygeplejersker fra Hjertemedicinsk Afsnit på Hospitalsenheden Horsens alle interesserede til en lærerig og spændende eftermiddag i hospitalets forhal. Her kan du få et minikursus i livreddende førstehjælp, prøve at give hjertemassage og bruge en hjertestarter.

- Alle kan lære at udføre livreddende førstehjælp uanset alder. Det afgørende er, at flere mennesker lærer at handle, når det virkelig gælder. Jo hurtigere man begynder hjertemassage og kunstigt åndedræt, jo større er chancen for, at personen overlever, og hvis man også bruger en hjertestarter, forbedres chancen yderligere. Det vigtigste er bare at gøre noget, fortæller ekkosygeplejerske Christina Skov Iversen fra det hjertemedicinske afsnit på Hospitalsenheden Horsens. 

Alle kan lære at rede liv
Hvert år falder 3.500 danskere om med et hjertestop uden for de danske hospitaler. Deres chance for at overleve afhænger af, om der er mennesker til stede, som kan og tør yde førstehjælp. I dag overlever knap 12 % et hjertestop uden for et hospital i Danmark. I 64 % af tilfældene er det vidner, der yder førstehjælp - og det er det tal, som Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, der står bag Hjertestarterdagen, gerne vil øge.

- Hjertestarterdagen skal skabe opmærksomhed om vigtigheden af at kunne livreddende førstehjælp og bruge en hjertestarter. Jeg håber, at rigtig mange vil bruge muligheden for at få en introduktion til livreddende førstehjælp eller genopfriske deres færdigheder, så de er forberedt, hvis de en dag skulle få brug for det, siger Jens Flensted Lassen, overlæge og formand for Dansk Råd for Genoplivning.

Europæisk Hjertestarterdag
Arrangementet på Hospitalsenheden Horsens er en del af den officielle Hjerterstarterdag i Danmark og i resten af Europa. Initiativet kommer fra EU-parlamentet, og i Danmark står Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden for andet år i træk bag dagen. Rundt omkring i hele landet vil der være en lang række aktiviteter, som sætter fokus på, at danskerne skal lære at redde liv.

To nyttige app’s
Det er også TrygFonden, der står bag app’en ”TrygFonden Hjertestart”. Med den kan du nemt og hurtigt finde frem til den nærmeste hjertestarter. I en akut situation skal du dog altid ringe 112. Med den nye ”1-1-2 app” kan du ringe til alarmcentralen via app’en, som samtidigt sender mobilens GPS-signaler. Det betyder, at alarmcentralen hurtigt kan se, hvor opkaldet kommer fra og sende hjælpen af sted. Begge app’s er tilgængelige i en iPhone- og en Android-version og kan downloades gratis i Apples App Store eller på Google Play.


Flere oplysninger

  • Sanne Bøjet Larsen, reservelæge,
    tlf. 4572 6978 / sanlar@rm.dk
  • Christina Skov Iversen, sygeplejerske,
    tlf. 7842 6683 / Christina.Skov@rm.dk

Tag hele familien med!

Hjertestarter skilt


Arrangementet foregår f
redag den 16. oktober kl. 13.00-15.00 på Regionshospitalet Horsens, i forhallen, Sundvej 30, Horsens.