21.09.2015

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har i dag kåret Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg som vinder af Den Gyldne Skalpel på vegne af Dagens Medicin.

Den Gyldne Skalpel er en hæderspris, som tidsskriftet Dagens Medicin hvert år uddeler til en enhed eller en person, der har stået for årets fornyelse i sundhedssektoren og demonstrerer nytænkning og engagement. I år går prisen til Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg. Med prisen følger udover anerkendelsen et diplom og en forgyldt skalpel.

- Vi er utrolig glade for og stolte af, at Diagnostisk Center er blevet kåret som vinder af Den Gyldne Skalpel. Det er imponerende som centret formår at gå foran og se nye veje for bedre udredning og behandling af vores patienter. Derfor mener vi i hospitalsledelsen, at det er velfortjent, at centret nu modtager den fornemme pris, siger Lars Dahl Pedersen, hospitalsdirektør på Hospitalsenhed Midt, som Regionshospitalet Silkeborg hører under.

Diagnostisk Center får blandt andet prisen, fordi centret har udviklet nye og velfungerende metoder til at undersøge patienter, så de hurtigere kan få en diagnose og komme i gang med behandling.

Unik organisering redder menneskeliv

Kræftpakkerne har haft en gavnlig effekt inden for de specifikke områder, som pakkerne dækker. Men med kræftpakkerne blev det samtidig synligt, at der manglede tilsvarende pakkeforløb for de patienter, som falder uden for kræftpakkernes kriterier – patienter med ukarakteristiske symptomer. Det har Diagnostisk Center gjort noget ved.

Det betyder, at netop denne patientgruppe kan få samme hurtige og effektive udredning og behandling i Diagnostisk Center som patienter, der indgår i en af kræftpakkerne.

Udredningen af patienter med ukarakteristiske symptomer på kræft har krævet en ny organisering og måde at arbejde på tværs af de medicinske specialer i Diagnostisk Center. I 2011 blev centret dannet ved en fusion af daværende Medicinsk Afdeling og Radiologisk Afdeling. Lægerne har siden da omlagt deres arbejdsfunktioner, så radiologer handler på aktuelle fund i udredningen og iværksætter relevante supplerende undersøgelser samme dag – et unikt samarbejde der ikke er set tidligere. Disse organisatoriske ændringer redder menneskeliv, fordi kræftdiagnoser bliver opdaget og behandlet hurtigt i Diagnostisk Center.

Et stort anerkendende skulderklap

- Vi er fantastisk glade for at modtage Den Gyldne Skalpel. Det ser vi som et stort anerkendende skulderklap og en bekræftelse af, at vi har fat i den lange ende. Samtidig er det en motivationsfaktor, der giver os lyst til at fortsætte med at udvikle og gå i front, når det kommer til nye og mere hensigtsmæssige måder at arbejde på, siger Ulrich Fredberg, ledende overlæge i Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Det er imidlertid ikke kun inden for kræftdiagnostik, de hurtige udredningsforløb er implementeret. SammeDagsUdredningsklinikker er etableret inden for de fleste specialer i Diagnostisk Center. Her møder patienterne ind om morgenen, bliver undersøgt og gennemgår alle de relevante undersøgelser samme dag, hvilket er en ny måde at gribe udredningsforløb an på.

Silo-tankegangen mellem de medicinske specialer nedbrudt

For at kunne opnå de nye og gode resultater i Diagnostisk Center, har man nedbrudt silo-tankegangen med de vandtætte skodder mellem de enkelte medicinske specialer. I stedet arbejder centerets specialister tæt sammen på tværs. Netop derfor kan det lade sig gøre at lave hurtige udredningsforløb for patienter, som ikke entydigt på forhånd kan placeres under et specifikt speciale.

Yderligere oplysninger:

  • Hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen: 4031 3230
  • Lægefaglig direktør Christian Møller-Nielsen: 2098 5601
  • Sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen: 2163 4819
  •  
  • Ledende overlæge (Diagnostisk Center) Ulrich Fredberg: 7841 7800

Foto: Foto kan frit benyttes til omtale af indholdet i denne pressemeddelelse mod kreditering af Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.