Udgivet d. 20. januar 2020
Egen læge, lægevagten eller 1-1-2? Her er de 9 problemer, hvor vi oftest er i tvivl.

Hvis du er syg på tredje døgn, eller betændelsen fosser ud af dit barns øjne, kan det være fristende at kontakte lægevagten for at få hjælp her og nu.

Men det er ikke nødvendigvis det rigtige sted at henvende sig, fastslår Søren Svenningsen, praktiserende læge og formand for lægevagtudvalget i Region Midtjylland.

Her er 9 typiske situationer, hvor Søren Svenningsen og hans kolleger oplever, at patienter og pårørende kan være i tvivl: er det egen læge, lægevagten eller 1-1-2, de skal kontakte? Lægen giver dig svarene her:

 1. Alarm ved akut, alvorlig åndenød
  Hvis du eller en anden person får akut, alvorlig åndenød, skal du ikke kontakte din egen læge eller lægevagten, men straks ringe 1-1-2. Det samme gælder, hvis en person er bevidstløs eller ukontaktbar.

 2. Receptfornyelser hos egen læge
  Det sker, at folk ringer til lægevagten og beder om at få fornyet recepten på deres faste medicin. Men lægevagten skal ikke bruges til receptfornyelser. Det bedste råd til dig, der har brug for fast medicin, er derfor altid at sørge for at have en gyldig recept og hente din medicin i god tid.

  Langt det meste medicin er ikke livsnødvendigt og kan derfor godt vente til næste dag. Medicin mod sukkersyge, uregelmæssig hjerterytme og astmasymptomer kan dog være relevant at få akut.

  Er du i tvivl, kan du kontakte Region Midtjyllands lægevagt på 70 11 31 31.

  Hvis du er i fast behandling med sovemidler eller stærkt smertestillende medicin, er det kun din egen læge, som kan forny recepten.

  Har du spørgsmål om den medicin, du tager – f.eks. om medicinens virkning og bivirkninger eller hvordan du skal tage den – kan du spørge apoteket til råds døgnet rundt på 80 20 24 07 eller på chat.

 3. Spørgsmål om håndkøbsmedicin
  Almindelige spørgsmål om håndkøbsmedicin er ikke en sag for lægevagten. Her kan du kontakte apoteket eller din egen læge.

 4. Sløj i flere dage
  Mon det er noget alvorligt? Man kan godt blive nervøs, når man er sløj i dagevis. Men du skal ikke ringe til lægevagten, hvis dine symptomer har været uændrede i tre-fire dage, og du ikke oplever en akut forværring.

  Lægevagten tager sig af akut opstået sygdom og skader, som ikke kan vente.

 5. Børneorm og øjenbetændelse
  Mange lidelser er irriterende, men hverken alvorlige eller akutte. Det gælder bl.a. børneorm og øjenbetændelse, som skal behandles hos egen læge og ikke hos lægevagten.

  Kontakt lægen i åbningstiden i stedet for at vente på at lægevagten har åbent.

 6. Se barnet, før du ringer
  Et opkald fra institutionen om at ens barn har feber, får nogle forældre til straks at kontakte lægevagten og bede om at få barnet tilset.

  Men det nytter ikke at ringe, før du selv har set barnet. Du skal være sammen med barnet, så du kan svare på spørgsmål om barnets tilstand og få den rette hjælp.

  Feber hos børn er i sig selv ikke en grund til bekymring eller besøg hos vagtlægen.

 7. Tænder skal til tandlægen
  Av, min tand! Ved akut opstået tandpine eller tandskader skal du hverken til lægen eller lægevagten. Her er det din tandlæge eller – uden for tandlægens åbningstid – tandlægevagten, du skal kontakte.

 8. Ondt i psyken
  Hos patienter med psykiske lidelser kan det være svært at afgøre, om det er egen læge, lægevagten eller 1-1-2, som skal kontaktes ved akut sygdom.

  Region Midtjyllands Psykiatrisk Rådgivningstelefon på 78 47 04 70 tilbyder døgnet rundt rådgivning til patienter og pårørende.

  Rådgiverne er erfarne psykiatriske medarbejdere, der kan vejlede om, hvor du kan henvende dig for at få hjælp.

 9. Hellere en gang for meget …
  Hvis du er i tvivl om, hvor du skal henvende dig med helbredsproblemer, kan du finde hjælp på nettet.

  Kontakt din egen læge eller lægevagten, hvis du er i tvivl om akut opstået sygdom eller skader.

  Reager gerne tidligt, hvis der er tale om spædbørn eller ældre – de risikerer hurtigt at blive svækket af sygdom.

  – Ring hellere en gang for meget end en gang for lidt, understreger læge Søren Svenningsen.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.