Udgivet d. 31. maj 2017Græsplæneklipper slår græsDet er ikke kun antihistaminer i tabletform, som hjælper mod pollenallergi. Også næsespray virker lindrende, og nogle typer er samtidig med til at forebygge flere anfald af allergi, fortæller Louise Hopkins. Hun farmaceut i Region Midtjylland. 

Nogle mennesker oplever dele af foråret og sommeren gennem et slør af vand og snot. De har pollenallergi og reagerer med røde, irriterede øjne eller en tilstoppet eller løbende næse.

Der er dog hjælp at hente på apotekets hylder. 

- Vi anbefaler næsespray med steroid ved symptomer fra næsen. Der er ofte inflammation i næseslimhinden ved allergi, så det er typisk løbende eller tilstoppet næse, der generer, fortæller Louise Hopkins. 

Hvad er pollenallergi?

En allergisk reaktion fra øjne, næse og svælg på pollen, der frigives fra planter og træer. 

Hvordan reagerer kroppen?

Der er typisk symptomer fra øjne og næse. Pollenallergi kan således give røde, kløende og irriterede øjne, mens næsen løber eller bliver tilstoppet.

Hvorfor skal vi generes af pollenallergi?

Symptomerne opstår, når små partikler af pollen hvirvler rundt i luften. Jo mere pollen, jo flere symptomer. Sæsonen løber fra forår til efterår, og hvert træ og plante har en bestemt pollenperiode. I Danmark er det primært hassel, el, elm, birk, græs og bynke, der giver problemer. 

Hvad kan man selv gøre, ud over at tage medicin?

Undgå så vidt muligt den type pollen, der udløser allergien. Desuden skal man være klar over, at der kan være krydsallergi med bestemte fødevarer. En person med allergi over for birk kan også risikere at få allergisymptomer, når der spises bestemte fødevarer, f.eks. æble, pærer eller gulerødder.

Hvis man har mistanke om pollenallergi, men ikke kender den præcise årsag, kan man få foretaget en priktest hos lægen. Den viser, om bynke for eksempel er skurken. 

Hvad hjælper ud over de kendte tabletter?

Der anvendes ofte antihistamin-tabletter mod pollenallergi, men hvis symptomerne primært kommer fra næsen, anbefales det, at man i stedet behandler lokalt med næsespray, ligesom der bruges øjendråber, hvis der kun er irritation i øjnene. 

Der findes en række forskellige næsesprays, der har virkning på næseslimhinden. Vi anbefaler, at man vælger en spray, der indeholder steroid (glukokortikoid). Det er for eksempel Nasonex, der er på recept eller Beconase, der fås i håndkøb. Begge er effektive mod løbende, tilstoppet eller kløende næse. Steroid-næsespray kan bruges både til behandling og som forebyggende; således kan man måske helt undgå at få symptomer. 

Sådan tjekker du pollental

Du kan dagligt holde dig orienteret om pollental, f.eks. via Danmarks Meteorologiske Instituts og Astma-Allergi Danmarks hjemmesider. Her findes oplysninger om dagens pollental, og de justeres løbende. Astma-Allergi Danmark har også en app, Dagens Pollental, du kan downloade på din smartphone.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.