Publiceret d. 10. juni
brystscreening.png

Her besvarer Afdeling for Folkeundersøgelser nogle af de spørgsmål om kræftscreening, som afdelingen oftest bliver kontaktet om.   

Screening for livmoderhalskræft:

 • Hvorfor er jeg ikke blevet inviteret?

  Nogle kvinder vil opleve, at de ikke bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft. Det skyldes som regel, at kvinden har fået taget en celleprøve fra livmoderhalsen hos lægen i en anden anledning, og derfor er kommet invitationen i forkøbet.

  Hvis du er i tvivl, om du næste gang får tilbud om screening for livmoderhalskræft, eller hvis du undrer dig over ikke at være blevet inviteret, kan du kontakte Afdeling for Folkeundersøgelser.

 • Hvem tager prøven?

  Screening for livmoderhalskræft foregår hos din praktiserende læge. Hos nogle praktiserende læger er det en sygeplejerske, som tager celleprøven.

 • Skal jeg undersøges, selvom jeg er HPV-vaccineret?

  Vaccinationen virker kun mod de hyppigste typer af kræftfremkaldende Humant Papilloma Virus (HPV), men der er flere typer, som kan give livmoderhalskræft. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du følger screeningsprogrammet, selvom du er vaccineret.

Se flere spørgsmål og svar.

Screening for tarmkræft:

 

 • Hvordan foregår det rent praktisk?

  Alle borgere mellem 50 og 74 år modtager en invitation til screening for tarmkræft hvert andet år plus-minus tre måneder, medmindre de er frameldt screeningsprogrammet, er i behandling for tarmkræft eller går til fast kontrol for polypper i tarmen.

  Med invitationen følger et prøvesæt og en vejledning i at tage afføringsprøven, så det er muligt selv at tage prøven hjemme.

  Prøvesættet indeholder et prøverør med væske og prøvepind og et opsamlingspapir, som skal sættes på toiletkummen. Papiret kan skylles ud i toilettet efter brug.

  Prøven sendes i den medsendte frankerede kuvert med adresse på laboratoriet, der modtager prøven. Kuverten med afføringsprøven kan indleveres på et posthus eller lægges i en postkasse.

 • Er der noget, jeg ikke må spise eller drikke, inden jeg tager afføringsprøven?

  Der er ingen begrænsning for, hvad du må spise og drikke i forbindelse med at tage afføringsprøven. Hvis du får medicin, skal du også tage den som vanligt.

 • Hvis jeg har en tarmsygdom og går til kontrol, skal jeg så tage en afføringsprøve?

  Hvis du fx lider du af inflammatorisk tarmsygdom (Morbus Crohn eller Colitis Ulcerosa), skal du tale med den læge, som du går til kontrol hos, om screening for tarmkræft er relevant for dig.

Se flere spørgsmål og svar.

Screening for brystkræft:

 • Hvordan ændrer jeg min tidsbestilling eller bestiller en ny tid?

  Hvis du har modtaget en invitation til en screening for brystkræft og ønsker at få en ny tid, blive screenet et andet sted i regionen, melde afbud eller framelde dig screeningsprogrammet kan du gøre det via dette link eller kontakte Afdeling for Folkeundersøgelser.

  Hvis du melder afbud til screeningen, vil du blive inviteret til screening igen efter cirka to år, medmindre du i mellemtiden er fyldt 70 år.
 • Hvad viser screeningen?

  Screeningen kan vise, om du har forandringer i brystet, der kan være tegn på kræft, og som kræver yderligere undersøgelse.

  En del af de forandringer i brystet, der kan ses ved screeningen, kan være vanskelige at fortolke og kræver supplerende undersøgelser.

 

Se flere spørgsmål og svar.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.