Publiceret d. 10. juni 2021

Se, hvem der bliver inviteret til kræftscreening - og hvornår det sker. Klik på grafikken for at forstørre den. 

Fakta om screening for livmoderhalskræft

Kvinder i alderen 23-64 år bliver tilbudt en screeningsundersøgelse for livmoderhalskræft hvert 3. eller 5. år.

Screeningsundersøgelsen kan afsløre celleforandringer eller Humant Papillomavirus (HPV), som kan være forstadier til livmoderhalskræft.

Forstadier til livmoderhalskræft giver ikke symptomer, men kan opdages ved at få foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen ved en gynækologisk undersøgelse. Derfor er screening for livmoderhalskræft og behandling af svære celleforandringer en effektiv måde at forebygge livmoderhalskræft på.

Læs mere om livmoderhalskræftscreening her 

Fakta om screening for tarmkræft

Screening for tarmkræft er et frivilligt nationalt tilbud til alle borgere mellem 50 og 74 år. Som udgangspunkt inviteres borgere til screening for tarmkræft hvert andet år - plus-minus tre måneder.

Invitationen til screening for tarmkræft kommer med posten sammen med et prøvesæt og en vejledning til at tage en afføringsprøve derhjemme.

Afføringsprøven sendes til et laboratorium, hvor den analyseres for tegn på blod, som kan være tegn på tarmkræft. Hvis der findes tegn på blod i afføringen, vil du blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen.

Formålet med screening for tarmkræft er at konstatere tarmkræft i et tidligt stadie, så der kan iværksættes tidlig behandling. Tidlig behandling kan betyde mere skånsom behandling og bedre overlevelse. Formålet er også at opdage og fjerne polypper i tarmen, som i nogle tilfælde vil udvikle sig til tarmkræft.

Læs mere om tarmkræftscreening her

Fakta om screening for brystkræft

Kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år inviteret til mammografiundersøgelse. 

Mammografiundersøgelsen nedsætter ikke risikoen for brystkræft, men kan afsløre kræft på et tidligt tidspunkt – det vil sige på et tidspunkt, hvor kvinden ikke har symptomer, og hvor risikoen for at sygdommen har udviklet sig, er mindre. Derved øges muligheden for helbredelse.                                            

Læs mere om brystkræftscreening her

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.