Publiceret d. 10. juni 2021
modtagetbrev.jpg

Screening for kræft er et frivilligt tilbud, men hvis du har en invitation til screening, som du endnu ikke har benyttet, kan du stadig nå at gøre det.    

Meget er blevet aflyst eller udsat på grund af corona-pandemien, men det gælder ikke screeningsprogrammerne for kræft. De har hele tiden kørt som normalt, og invitationerne til undersøgelser for livmoderhalskræft, tarmkræft og brystkræft er ikke blevet udsat.

Alligevel kan der være gode grunde til, at du ikke har benyttet dig af et eller flere tilbud om kræftscreening. Måske har du eller en pårørende været syg eller valgt at blive hjemme for at undgå risiko for smitte.

– Har du en ubenyttet invitation, er du meget velkommen til at blive undersøgt alligevel, siger overlæge Dorte Qvesel fra Afdeling for Folkeundersøgelser i Region Midtjylland.

Proceduren varierer fra undersøgelse til undersøgelse:

  • Undersøgelse for livmoderhalskræft:

    Tal med din egen læge og bestil tid til undersøgelsen.

  • Undersøgelse for tarmkræft:

    Hvis du har modtaget et prøvesæt med posten, men endnu ikke sendt afføringsprøven ind, så tjek udløbsdatoen på prøvesættet. Kontakt Afdeling for Folkeundersøgelser, hvis udløbsdatoen er overskredet. Så kan du få tilsendt et nyt prøvesæt.

  • Undersøgelse for brystkræft:

    Kontakt Afdeling for Folkeundersøgelser, som står for booking af tid til undersøgelsen.

Et tilbud til raske borgere

Ved screening undersøger man store befolkningsgrupper for en sygdom.

Screening gør det muligt at finde kræft eller forstadier til kræft på et tidspunkt, hvor sygdommen endnu ikke har givet symptomer.

Ved at finde tidlige tegn på sygdom kan man blive behandlet så tidligt, at sygdommen ikke udvikler sig, og mulighederne for helbredelse øges.

Screening kan ikke i sig selv bruges til at stille en kræftdiagnose. De personer, der får et positivt svar på en screeningsundersøgelse, vil blive undersøgt yderligere.

– Kræftscreening er et frivilligt tilbud til raske borgere. Hvis du har symptomer på kræft, så søg læge. Også selvom du lige har deltaget i en screeningsundersøgelse, understreger Dorte Qvesel.

I tvivl om tilmelding?

Du er velkommen til at kontakte Afdeling for Folkeundersøgelser, hvis du undrer dig over, at du ikke har fået en invitation til en screeningsundersøgelse, fortæller cand.scient.san. og sygeplejerske Bettina Kjær Kristiansen fra Afdeling for Folkeundersøgelser.

Det samme gælder, hvis du har frameldt dig undersøgelserne og gerne vil tilmeldes igen. Det kan du læse mere om her.

På sundhedsportalen sundhed.dk kan du logge ind og se, om du er tilmeldt screeningsprogrammerne for livmoderhalskræft og tarmkræft.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.