Udgivet d. 28. marts 2019dankortautomat_1200X600_V2.gif

Hvem har mon smittet mig? Det spørgsmål kan dukke op, når næsen løber, hosten sprutter, eller pendulturene til toilettet foregår i løb. Men måske har du slet ikke været i nærheden af den person, som har sendt smitte videre til dig.

Nogle smitsomme mikrober kan overleve uden for kroppen i dagevis – for eksempel på dankortautomater, dørhåndtag, tastaturer, legetøj og håndklæder, fortæller hygiejnesygeplejerskerne fra Hospitalsenhed Midt.

  • Noro–virus, som giver roskildesyge og omgangssyge, er ekstremt smitsom og har en overlevelsestid mellem 8 timer og 7 dage.

  • Influenza-smitte fra nys, host og snot kan være aktivt i 1–2 dage.

  • RS–virus, som er en forkølelse, der giver kraftige symptomer hos småbørn, kan overleve uden for kroppen i 6 timer.

  • Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom. Hvis en smittet person har opholdt sig i et rum, kan personer, som ikke har haft mæslinger og ikke er vaccineret, blive smittet, hvis blot de kommer ind i rummet.

Halsbetændelse, lungebetændelse, øjenbetændelse og en lang række andre sygdomme kan være udløst af virus og bakterier med vidt forskellige overlevelsestider, fortæller hygiejnesygeplejerskerne. 

Virus og bakterier – kender du forskellen?

Når vi får infektioner, er skurken mikroorganismer, der invaderer kroppen og formerer sig. Virus og bakterier er de mest almindelige årsager til infektioner.

  • Virus kan ikke leve og formere sig selv, så de invaderer celler i kroppen og bruger dem til at lave nye virus. De fleste virusinfektioner skal bekæmpes af kroppens immunforsvar og kan ikke behandles med medicin. Forkølelse og omgangssyge er meget almindelige virusinfektioner.

  • Bakterier findes overalt – også i og på kroppen. Problemerne opstår, når harmløse bakterier formerer sig i stort antal og giver infektioner, eller når skadelige bakterier trænger ind i kroppen, for eksempel gennem rifter i huden eller via maden, vi spiser. De fleste bakterieinfektioner kan behandles med antibiotika.

Infektioner kan forebygges med sund levevis, god hygiejne og vaccinationer.

Kilder: Hygiejnesygeplejerskerne, Hospitalsenhed Midt og Sundhed.dk

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.