Udgivet d. 28. marts 2019

Virus og bakterier kan gemme sig overraskende steder – sådan får du øjnene op for dem.  

De er så små, at du ikke kan se dem – alligevel kan de ramme dig og familien og sende jer en tur på langs. Sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan gemme sig mange overraskende steder, og vi kan nemt komme til at sprede dem til andre, hvis vi ikke er opmærksomme på det.  

– Derfor er det en god ide at indstille sine tanker og øjne til de kontaktpunkter, hvor smitten kan komme videre. Så er det lettere at bryde smittekæden og undgå at blive smittet eller smitte andre, siger hygiejnesygeplejerskerne fra Hospitalsenhed Midt.

Her er 10 eksempler på hverdagsting og -handlinger, hvor du kan risikere at støde på smitsom virus og bakterier:

 

  1. Dørhåndtag, greb på låger og skuffer, trappegelændere, farthåndtag i offentlige transportmidler og udstyr i træningscentre er eksempler på ting, som mange hænder er i kontakt med. Bryd smittekæden ved at vaske hænder, når du har rørt ved noget med potentiel smitterisiko, anbefaler hygiejnesygeplejerskerne.

  2. I supermarkedet kan der sidde smitsomme mikroorganismer på indkøbsvognen eller –kurven. Enten på håndtaget eller nede i selve vognen, hvis der for eksempel har siddet et barn med beskidte sko. Så kan smitten overføres til dine madvarer. Tangen i brødafdelingen og de små skovle til bland-selv-slikket bliver også betjent af mange forskellige hænder, og måske har de været en tur på gulvet ...

  3. Når du skal betale, er det også værd at vide, at både mønter, sedler og dankortterminaler kan være smittekilder. Vask derfor altid hænder, når du har været på indkøb – inden du tager fat i hjemmet, råder hygiejnesygeplejerskerne.

  4. I buffetrestauranter og kantiner med tag-selv-buffeter bruger mange mennesker det samme service, når de forsyner sig. De bedste steder har hånddesinfektion til fri afbenyttelse ved indgangen. Brug det, opfordrer hygiejnesygeplejerskerne.

  5. De saltede nødder, chipsene og skålene med slik er hyggelige at dele med andre. Desværre risikerer du også at dele smitsom virus og bakterier via godterne. Vær også opmærksom på hygiejnen i køkkenet, hvor smitte kan sprede sig på mange måder.

  6. Støv og skidt kan være gemmested og grobund for bakterier. Husk derfor at gøre rent og lufte ud – især hvis der er sygdom i familien.

  7. Sygedage med snot og hoste inkluderer gerne underholdning på mobil, tablet og tv. Men smitten kan sprede sig, når andre bruger de små skærme og fjernbetjeningen. Så husk at gøre dem rene – brug for eksempel en blød og fnugfri mikrofiberklud.   

  8. Det kan være hyggeligt at putte med dynen i sofaen, når man er syg. Men smitte kan brede sig til de bløde puder og plaider. Syntetiske og plyssede materialer, som ikke tåler vask, er værst. Vask sengetøj hyppigt ved sygdom og sørg for at lufte dyner og puder.

  9. Ungernes lodne bamser og nuttede plysdyr er lige til at kramme, men kan også overføre smitte. Det samme gælder levende kæledyr og deres mad – og vandskåle og legetøj.

  10. Tandbørster putter vi i munden og holder på. Står de tæt sammen med andres tandbørster i en fugtig kop og med børsterne nedad, har smitten nærmest frit spil. Det er heller ikke ideelt at have tandbørster lige ved håndvasken og toilettet, hvor der kan være smitsomme mikrober i luften, advarer hygiejnesygeplejerskerne.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.