Udgivet d. 27. december 2016

Når 12-årige Asta spiser sundt og motionerer, er Astas søster, mor og far med. Skolepigens vægttab er blevet hele familiens projekt.

Asta takker pænt nej, når der bliver budt kage rundt i klassen. Og når hendes venner drikker slush-ice efter svømning, gnaver hun i stedet i et æble. For Asta på 12 år vejer for meget, og er i gang med at tabe sig. Det er svært, men det går godt. Hun får nemlig fuld opbakning fra sin familie, som har besluttet sig for, at Astas vægttab er et familieprojekt. Det fortæller Carina, som er mor til Asta:

- Min mand og jeg har altid vidst, at Asta havde et problem, men vi bildte os ind, at vi selv kunne løse det. Vi har prøvet alle slags slankekure og været helt klar over, hvad man ikke må spise, hvis man vil tabe sig. Vi har også altid lagt vægt på at motionere. Det virkede bare ikke.

I stedet begyndte de ekstra kilo at gå ud over datterens selvværd. Der opstod også lidt drilleri i skolen. Så da Carina hørte om programmet ROS på Regionshospitalet Viborg, som hjælper børn og unge til at tabe sig, gik hun i gang med at blive en del af det regionale tilbud.

Siden er der sket store ændringer i familien. Samtlige kost- og motionsvaner er lagt om, og de nye regler gælder for både mor, far og de to døtre. 

Rollen som dumme mor

Hvor familien før satte gryder og fade på bordet, bliver maden i dag portionsanrettet – efter den har været en tur på køkkenvægten. Måltider serveres 6 gange dagligt på faste tidspunkter, og ingen får en krumme mere. Køkkenskabene er stort set tomme, og lørdagsslik og søndagskage er skiftet ud med nye vaner:

- Man kan sige, at vi har flyttet fokus fra at spise kage i sofaen til at gå en tur i skoven med et æble i hånden, forklarer Carina, og understreger, at ingen er gået sulten i seng trods de nye rutiner. Dog bliver Asta ind imellem lækkersulten, og dér må Carina stå sin prøve som mor. 

- Så gælder det om at tilbyde nogle sunde alternativer, f.eks. sukkerfrit tyggegummi eller en gajol, så hun får smagen af noget sødt. Det er nok. Og så forsøger jeg at vende det til noget positivt ved at forklare, at det er fordi, hun skal tabe sig, og at vi snart skal ind og vejes. Andre gange er svaret bare nej. Men man skal være parat til at blive kaldt sure og dumme mor. Man skal stå fast, fortæller Carina.

Familien har tabt 30 kg

Også motionsvanerne er lagt i skema. For at få det fulde udbytte af projektet, skal Asta dyrke 1 times motion hver dag. Men hun bliver ikke sendt alene ud af døren, mens resten af familien hygger sig foran tv’et. Asta cykler med sin far flere gange om ugen, og hun går til svømning med sin bedstemor. Hun går også i svømmeklub 2 gange om ugen. Træningstøjet bliver brugt, uanset hvor mørkt og koldt, det er udenfor.

Den hårde indsats virker. Asta er kommet et langt stykke i sit vægttab, og tilsammen har familien tabt sig 30 kg på et halvt år.

De synlige resultater motiverer, selv om det til tider er trættende at tænke i træning og kalorier, siger Carina:

- Det kan da godt hænge os ud af halsen, og vi kan tænke at ’nej, nu orker vi ikke mere’. Men så kommer Asta ind i stuen, og vi kan se det fantastiske resultat. Hun er i det hele taget blevet meget mere glad og frisk. Hun er faktisk blevet en helt anden pige.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.