Udgivet d. 3. september 2018

Sorg er en pinefuld, men helt naturlig reaktion, som vi oplever, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os. Det kan være en elsket person, som dør, men også sygdom, skilsmisse, barnløshed, tab af job eller venskaber, der går i stykker. De fleste af os vil opleve sorg mange gange i livet. Selv om der er en række typiske træk ved sorgreaktioner, er sorgen unik for hver af os.

- Hvis du lærer din sorg at kende, kan du bedre håndtere de reaktioner, som kan komme, fortæller Mai-Britt Guldin, klinisk psykolog og seniorforsker i sorg på Aarhus Universitetshospital.

Hver sin sorg

-Engang var tesen, at sorg bestod af nogle forskellige faser, som man skulle igennem, før man kunne lægge sorgen bag sig. Men nyere forskning i sorg viser, at sorg er meget mere individuel, end vi har troet, forklarer Mai-Britt Guldin.

Kun den enkelte kan mærke, hvad vedkommende sørger over. At miste en forælder eller være barnløs betyder noget forskelligt for forskellige mennesker.

-Det er også individuelt, hvordan sorg forløber. Nogle sørger mest før et dødsfald, hvor der for eksempel er sygdom, pleje og løbende omstillinger involveret. Andre sørger først efter dødsfaldet. Atter andre reagerer først senere i livet, og nogle reagerer ikke så meget, siger Mai-Britt Guldin.

Som forsker tager hun udgangspunkt i sorg ved dødsfald, fordi sorgen typisk er stærk og tydelig i den forbindelse.

Ind og ud af sorgen

Sorg går heller ikke over, som man ellers hidtil har forestillet sig:

-Sørgende fortæller typisk, at de svinger i sorgen. Nogle dage er sorgfølelsen voldsom, alt er trist, og meningen med livet svær at få øje på. Andre dage går det meget bedre. Sorgen aftager typisk med tiden, men den forsvinder ikke helt. Der vil være tidspunkter, hvor minder og tab fylder meget - for eksempel ved højtider og på mærkedage. De fleste vil have sorgen med sig resten af livet, selv om de er kommet i balance igen, fortæller Mai-Britt Guldin.

Modnet som menneske

Hun fremhæver, at selv om sorgen er pinefuld, så finder de fleste ud af at være i de svære forløb og leve med sorgen. Der kan sågar komme noget positivt ud af et tab, fortæller sorgforskeren:

-Når vi spørger sørgende flere år efter, hvordan det har været at gå igennem et sorgforløb, svarer de fleste, at det har givet dem anledning til at overveje, hvad der er vigtigt og ikke vigtigt i deres liv. Måske hænger de sig ikke længere i småting og har fundet ud af, hvem deres bedste venner er. Så selv om de ikke ønskede tabet, og det har været hårdt, har det også bidraget med noget positivt og modnet dem som mennesker, slutter Mai-Britt Guldin.

Symptomer på sorg

Sorg udløser flere forskellige symptomer.

Ofte reagerer kroppen først med stresshormoner, som gør den sørgende opkørt og anspændt. Mange har svært ved at sove og koncentrere sig. Immunforsvaret kan også blive påvirket.

Psykisk er man typisk plaget af tristhed, meningsløshed, savn og længsel. Det er også almindeligt, at sørgende trækker sig fra social kontakt.

Eksistentielle symptomer er også almindelige, for eksempel overvejelser om der overhovedet er mening med det hele.

Kilde: Mai-Britt Guldin, klinisk psykolog og seniorforsker i sorg på Aarhus Universitetshospital

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Tilmeld dig Din guide til sundhed

Du kan hver måned få et nyt nummer af Din Guide til Sundhed, hvor du får gode råd om sundhed. 

Tilmeld dig her.