Udgivet d. 3. september 2018De fleste sørgende oplever heldigvis god støtte fra deres nærmeste. Det er næste række i netværket, der kan volde problemer, fortæller Mai-Britt Guldin, klinisk psykolog og seniorforsker i sorg på Aarhus Universitetshospital.
Kender du en, som er ramt af sorg, og er du i tvivl om, hvordan du bedst kan støtte vedkommende? Så se sorgekspertens råd her:
Lad ikke som ingenting
Helt basalt skal du give udtryk for din kondolence og sympati. Lad ikke som ingenting over for et menneske, som du ved er ramt af sorg. Måske vil vedkommende ikke tale om det, men vis, at du er klar over, at vedkommende er i sorg. Om du skal spille en større rolle og støtte et menneske i sorg, afhænger i høj grad af den sørgendes opfattelse af jeres relation.
Spørg konkret
Sorgreaktioner er individuelle, så du kan ikke vide, hvordan du bedst kan støtte. Tag derfor en snak om det og spørg gerne konkret: Hvordan hjælper jeg dig bedst? Måske er det uoverskueligt for den sørgende at opretholde en ganske almindelig hverdag. Så kan du måske hjælpe med nogle praktiske ting.
En pause fra sorgen?
Vær indstillet på, at den sørgende ikke nødvendigvis vil krænge sig ud og tale om sit tab. Måske trænger han eller hun mere til pause fra sorgen og til at få noget normalitet ind i sit liv. Spørg gerne direkte: 'Skal vi tale om sorgen, eller trænger du til at tale om noget helt andet eller en tur i biografen?'
Sorg kan ikke trøstes væk
Sorg kan ikke trøstes væk. Opmuntrende ord som 'det går nok', eller 'du skal nok få det bedre snart' hjælper ikke. Giv hellere rum og plads til den sørgendes følelser og reaktioner. Ofte har man brug for at undersøge de tanker, følelser og eksistentielle overvejelser, som sorgen har givet, for at komme på plads inden i sig selv. Den proces fungerer godt sammen med en, som kan lytte og stille gode spørgsmål, og som ikke har for travlt med "gode løsninger".
Glem gængse omgangsregler
Husk, at det er dig, som har energien til at tilbyde din hjælp og omsorg. Gør det gerne igen, selv om den sørgende ikke har overskud til at holde kontakten eller ringe tilbage. Vær rummelig og sæt de gængse omgangsregler ud af spil. For den sørgende kan tabet føles endnu større, hvis vennerne trækker sig og ikke kan være med på de nye vilkår.
Grobund for noget godt
-Den sørgende har sammen med sin familie og venner mm. et fælles ansvar for at tale om, hvordan de kan være sammen i sorgen. Hvis det lykkes, og man finder ud af det sammen i en svær periode, er der grobund for et tættere og bedre fællesskab og venskab. På den måde kan sorgen også medføre noget godt, slutter Mai-Britt Guldin.
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.