Udgivet d. 5. marts 2020Børneeksem er en kronisk lidelse, men heldigvis kan langt de fleste få hjælp.

Børneeksem kan ikke helbredes, men du kan få styr på lidelsen og undgå, at den blusser op. Hjørnestenen i behandlingen er en fed fugtighedscreme, fastslår overlæge Christian Vestergaard.

Her er hans råd:

Brug en fed fugtighedscreme med minimum 20% fedt i til at forebygge tørheden i huden.

Vælg en creme uden parfume. Det behøver ikke at være et bestemt mærke. Cremer fra supermarkedet kan være et fint valg.

Det vigtigste er, at du kan lide at bruge cremen. Det skal føles rart, for så får du brugt cremen.

Gør det til en hyggestund at få creme på. Det gælder især, hvis du skal indsmøre et barn. Overvej, hvad der skal til, for at det kan blive rart og ikke konfliktfyldt at skulle have creme på.

Atopisk eksem er en betændelsesreaktion i huden, som kan behandles med steroidcreme ordineret af lægen. Cremen behandler betændelsen, men ikke tørhed i huden.

Det er vigtigt at bruge tilstrækkeligt med creme: En fingerspidsregel siger, at man trækker en streg creme ud svarende til yderleddet af pegefingeren – cirka samme mængde som i tandpastareklamer. Så har man den mængde, der rækker til smøring af et hudareal svarende til to håndflader.

Fingerspidsreglen gælder både for steroidcreme og fugtighedscreme.

Tag sygdommen alvorligt

Brug salverne og få eksemen bragt ned. Følg behandlingen – også selvom eksemet ikke kan ses på huden. Det kan forebygge, at eksemen blusser op og spare creme i det lange løb.

Hos små børn med mild eksem kan fugtighedscreme forebygge sværere eksem og allergi.

Moderat til svær eksem behandles også med immundæmpende piller og indsprøjtninger. Sidste nyt er biologiske lægemidler, som har en rigtig god effekt hos voksne.

Begræns brugen af kosmetik. Hvis du vil bruge make-up, så undgå fedtede produkter, som lukker hudens porer til. Mineralsk kosmetik vil ofte være et bedre valg.

Uld, der kradser, er ubehageligt for sensibel hud. Brug hellere tøj af slidt og blødt bomuld.

Eksem betyder ekstra udgifter til bl.a. salver og tøj og sengetøj, som kræver hyppig vask. Ifølge loven om social service kan man få tilskud til at dække merudgifterne til børn under 18 år med atopisk eksem.

Nogle vælger at ty til alternativ behandling mod atopisk eksem.

– Tal med lægen først og lad være med at droppe en igangværende behandling til fordel for alternativ behandling, råder Christian Vestergaard.

Rigeligt med creme: Sådan behandler du atopisk eksem