Publiceret d. 8. marts 2021blodtryk_skruetvinge.jpg

Et højt blodtryk giver i de fleste tilfælde ingen symptomer, men der er nogle faresignaler, som du bør reagere på.

Forhøjet blodtryk giver typisk ingen specielle symptomer, der kan advare dig om risikoen for at få mere alvorlige symptomer med tiden.

– Enkelte er generet af hovedpine, trykken for brystet eller åndenød, når de anstrenger sig fysisk, fortæller overlæge Anne Pauline Schroeder fra Hjertemedicinsk Afdeling på Regionshospitalet Viborg og Skive.

Hyppigt næseblod kan også være et symptom på forhøjet blodtryk.

– Nogle oplever svimmelhed, men det kan skyldes talrige andre ting end forhøjet blodtryk, pointerer overlægen.

Blodtryksmåling: Få det gjort

Hvis du har symptomer på forhøjet blodtryk, bør du få målt dit blodtryk.

– Men lad være med bare at vente på, at din krop måske giver dig et praj om, at dit blodtryk kan være for højt, råder Anne Pauline Schroeder.

Hun anbefaler, at raske voksne får målt blodtrykket omkring hvert 3. år. Er blodtrykket let forhøjet, bør det måles igen efter et år.

Mange får jævnligt målt blodtrykket hos lægen, men der er også tilbud om blodtryksmålinger på apoteker, arbejdspladser osv.

– Det vigtigste er, at man får det gjort. Det er en lille indsats, som kan have stor betydning for dit helbred, siger Anne Pauline Schroeder.

Vælg et godkendt apparat til hjemmemåling

Du kan selv holde øje med dit blodtryk og måle det derhjemme. Der findes mange forskellige blodtryksapparater – og forskellige kvaliteter.

– Tjek udvalget på apoteket eller hos en anden pålidelige forhandler. Vælg et godkendt apparat, som måler blodtrykket på overarmen og ikke på håndleddet, råder overlægen.  

– Hvis du er er i tvivl, om apparatet måler korrekt, kan du tage det med og sammenligne resultatet med en autoriseret blodtryksmåling hos lægen, slutter hun. 

Læs også:

Læge: Derfor er det vigtigt at få målt blodtrykket

9 tip: Det kan du selv kan gøre for dit blodtryk

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.