Publiceret d. 8. marts 2021anne_pauline_1200x628 (1).jpg

Forhøjet blodtryk kan ofte hverken ses eller mærkes. Nogle opdager det først, når de får alvorlige symptomer som blodprop i hjernen, blodprop i hjertet eller hjerneblødning.

Pas på blodtrykket, siger vi til hidsigproppen med den ildrøde ansigtskulør. Men helt afslappede og blege mennesker kan også have forhøjet blodtryk.

– Ofte kan det hverken ses eller mærkes, om man har forhøjet blodtryk. Derfor er det vigtigt at få målt sit blodtryk, siger Anne Pauline Schroeder, som er overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Regionshospitalet Viborg og Skive.

Et højt blodtryk belaster hjertet og kredsløbet og medfører øget risiko for blodprop i hjernen. Det kan også føre til blodprop i hjertet, hjerneblødning og varige skader i nyrerne.

– Hos nogle er det første symptom på forhøjet blodtryk en alvorlig hjerneblødning. Det kan forebygges, hvis man er klar over, at blodtrykket er for højt, pointerer overlægen.

Op imod en tredjedel af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk. En tredjedel af dem er ikke klar over det, mens en anden tredjedel ikke får den rette behandling af lidelsen.   

Arvelighed og livsstil spiller ind

Forhøjet blodtryk er en tilstand i kredsløbet, hvor trykket i kroppens pulsårer er højere end normalt.

– Hos langt de fleste ved man ikke hvorfor, fortæller Anne Pauline Schroeder.

Det står dog klart, at hyppigheden stiger med alderen. Der er også en arvelig tendens, så risikoen er højere, hvis du har slægtninge med forhøjet blodtryk.

Din livsstil kan også have en betydning for blodtrykket. Det gælder for eksempel, hvis du er overvægtig, sidder meget stille, spiser meget salt og lakrids og har et stort alkoholforbrug. Permanent stress og for lidt søvn kan sandsynligvis også påvirke blodtrykket.

Hos et fåtal – under 5%– er andre sygdomme årsagen til forhøjet blodtryk.  

Lille indsats med stor betydning

Blodtrykket kan variere meget hos mennesker – både med alder og aktivitetsniveau.

Blodtrykket er forhøjet, når det ved gentagne målinger hos lægen er 140/90 mmHg eller derover. Et besøg hos lægen kan få blodtrykket til at stige lidt – også kaldet kittelsyndrom. Så hvis man måler blodtrykket hjemme, er det forhøjet, når det ved gentagne målinger ligger på 135/85 mmHg eller derover.

Det gælder for alle køn og aldre, siger Anne Pauline Schroeder:

– I gamle dage sagde man, at grænsen for forhøjet blodtryk var 100 plus alderen, men den ligning førte til blodpropper i hjernen, så den er man gået væk fra i dag. 

To blodtryk i én måling

En blodtryksmåling bedømmer kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet, og arteriernes tilstand. Målingen består af to dele:

  • Arbejdstrykket (det systoliske tryk), som måles, når hjertet trækker sig sammen, og blodtrykket er på sit højeste.

  • Afslapningstrykket (det diastoliske tryk), som måles, mens hjertet hviler mellem slagene.

Et normalt blodtryk ligger omkring 110/70 – 135/85 mmHg.

Læs også:

Her er symptomerne, som kan sladre om forhøjet blodtryk

9 tip: Det kan du selv kan gøre for dit blodtryk

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.