Udgivet d. 10. maj 2021

skygge1200x628.jpg

Overlæge Henrik Lorentzen fra Aarhus Universitetshospital har syv gode råd, som gør op med fortidens skønhedsidealer og soldyrkelse for at forebygge modermærkekræft:

 1. Skønhedsideal
  Man ved nu, at solbrændte hud er tegn på, at huden forsøger at beskytte sig mod kræftfremkaldende stråling fra bl.a. solen, hvilket er det modsatte af sund og smuk. Den smukkeste hud er den, man er født med, så pas godt på den!

 2. Sol
  Undgå soldyrkning. Følg skyggereglen: ’Når skyggerne er korte, skal du holde dig borte’. Når din egen skygge er mindre end to gange din højde, bør ophold i solen minimeres.

 3. Solarium
  Anvend aldrig solarier. De er kræftfremkaldende uanset rørtype.

 4. Skygge
  Den bedste solbeskyttelse er at opholde sig i skyggen og klæde sig i løstsiddende tætvævet bomuldstøj og en bredskygget hat, der skygger for ørerne.

 5. Solcreme
  Vælg en solcreme, som du kan lide at bruge – den hjælper ikke, hvis den bliver i tuben! Brug rigeligt med solcreme og gentag påsmøringen hyppigt. Husk at smøre ører og læber. Fra april til oktober bør du anvende solcreme, når du er udendørs. Om foråret er solens stråler lige så stærke som i august, selvom temperaturen er lavere.

 6. Solfaktor
  Hvis du ikke kan undgå solen, bør du bruge solcreme med minimum beskyttelsesfaktor 15 i Danmark og faktor 30 eller derover i lande, hvor solen er stærkere. Solcremen skal beskytte både mod UV-A og UV-B lys.

 7. Selvundersøgelse
  Undersøg din hud regelmæssigt – og få nogen til at se på din ryg.

Tip: Den gratis app ’UV– indeks’ gør det nemt at holde øje med UV-indekset og undgå solskoldninger. Appen viser det forventede UV-indeks, der hvor du opholder dig, giver råd om solbeskyttelse til netop din hudtype og advarer om højt UV-indeks.

Læs også:

95% af alle tilfælde af modermærkekræft skyldes sollys

kvindesolbader1200x628.jpg

Heldigvis er der god mulighed for helbredelse ved hurtig indsats.

Læs mere om modermærkekræft

Liste: Hvilke symptomer skal du være opmærksom på?

ryg1200x628.jpg

Hold øje med dine modermærker.

Se listen med symptomer her

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.