Udgivet d. 10. maj 2021
Det kan være svært at skelne mellem normale og ondartede modermærker. Det vigtigste er, at du reagerer og kontakter lægen, hvis du opdager forandringer i et eksisterede eller nyt modermærke. Lad være med at slå det hen eller vente indtil du skal til lægen i en anden anledning.
Her er de vigtigste symptomer, du kan holde øje med. De er også kendt som ABCDE-reglen:
- Asymmetri
Ondartede modermærker er som regel asymmetriske. - Border (afgrænsning til øvrige hud)
Modermærkekræft har typisk en uregelmæssig og uskarp afgrænsning.
- Colour (farve)
Modermærker kan være lysebrune, mørkebrune, sorte, hvide, røde eller blålige. Hvis et modermærke ændrer farve eller har mere end to farver, bør du få det undersøgt. Det samme gælder, hvis der opstår farveløse ’knaster’ på din hud. - Diameter
Modermærker over 6 mm i diameter. - Evolution (udvikling over tid)
Hold øje med din krop og reager, hvis et modermærke forandrer sig. Det gælder også, hvis et modermærke bløder eller danner sår
Modermærkekræft kan opstå overalt på kroppen – fra fodsåler til hårbund/skalp.
Områder på kroppen, der er udsat for sol, er særligt udsat. Hos kvinder gælder det bl.a. lægge, skuldre, brystudringning og ansigt. Hos mænd er det især krop, ansigt og hårbund.
Din praktiserende læge eller hudlæge/plastikkirurg kan foretage en såkaldt dermoskopi, hvor forandringer i huden undersøges gennem en speciel lup. Det tager kort tid og gør ikke ondt.
Hvis der er mistanke om modermærkekræft, vil du blive henvist til en hudlæge eller en plastikkirurgisk afdeling.
Plastikkirurgen fjerner det mistænkelige modermærke med en lille bræmme hud omkring. Operationen er ambulant og foregår i lokalbedøvelse. Såret syes sammen, og modermærket bliver sendt til undersøgelse for at stille diagnosen.
Langt de fleste modermærker, som bliver undersøgt hos lægen, er godartede. Der konstateres kræft i 1 ud af 33 tilfælde.
Kilder: Overlæge Henrik Lorentzen og overlæge Lars Bjørn Stolle, Aarhus Universitetshospital.