Udgivet d. 5. maj 2020
Det er nemt og hurtigt at blive undersøgt for forhøjet kolesterol.
Selvom du spiser sundt, motionerer flittigt og holder vægten, kan det være klogt at få tjekket dit kolesteroltal:
– Hvis du har slægtninge med hjertekarsygdomme eller forhøjet kolesterol, eller dine bedsteforældre døde af blodpropper, inden de blev 55 år, så er det bare med at komme afsted, siger overlæge Ib Christian Klausen og sygeplejerske Berit Storgaard Hedegaard fra Klinik for Hjertesygdomme på Regionshospitalet Viborg.
Deres opfordring skyldes, at tusindvis af danskere lider af arveligt forhøjet kolesterol. Mange af dem ved det ikke og opdager det først, når de får forsnævringer i hjertets pulsårer eller andre alvorlige hjertekarsygdomme.
Børn med forhøjet kolesterol
Det er både nemt og billigt at finde og behandle patienter med arveligt forhøjet kolesterol. Men patienterne bliver ikke fundet systematisk. Derfor er det vigtigt selv at være opmærksom på familiehistorikken.
– Hvis arveligt forhøjet kolesterol bliver opdaget tidligt, kan man komme i behandling og forebygge alvorlig sygdom og tidlig død, forklarer overlægen og sygeplejersken og indskærper, at det også gælder for børn i familier med arveligt forhøjet kolesterol.
Patienter med arveligt forhøjet kolesterol vil typisk blive henvist til en specialklinik.
En blodprøve hos lægen
Hvis du er sund og rask, og der ikke er tegn på forhøjet kolesterol i din slægtshistorie, vil det typisk være en samlet vurdering på forskellige risikofaktorer, der afgør, om dit kolesteroltal bør tjekkes. Det kan f.eks. være højt blodtryk, overvægt og rygning, som kan få lægen til at hale prøveudstyret frem.
Personer med diabetes og hjertekarsygdomme bør regelmæssigt få tjekket kolesteroltallet hos lægen. Ligesom alle andre der allerede er i kolesterolsænkende behandling.
En kolesterolmåling foregår ved en simpel blodprøve, og svaret får man næsten med det samme.