Udgivet d. 3. juni 2020

Læge Lotte Fynne gør en ende på 7 myter om forstoppelse.

 • Myte: Der er altid en årsag til, at man har forstoppelse.

  Fakta: Nej, man ikke altid finde en årsag. Der kan være flere årsager til, at man er forstoppet, men ikke nødvendigvis. Mange er opsatte på at finde en forklaring, men det er vigtigere at erkende problemet og få det behandlet.

 • Myte: Jeg har afføring hver dag, så jeg kan umuligt lide af forstoppelse.

  Fakta
  : Forstoppelse handler ikke om hyppigheden af toiletbesøg. Hvis du skal presse for at få afføringen ud og ikke føler dig tømt, er det nok forstoppelse.

 • Myte: Afføringsmidler er vanedannende.

  Fakta: Nej, hvis du er plaget af forstoppelse, kan du roligt tage afføringsmidler. Har du kronisk forstoppelse, skal du ikke nøjes med en kort kur, men blive ved med at bruge midlet. Du skal først stoppe, hvis det virker for godt – dvs. at din afføring bliver for tynd.

 • Myte: Det er bedre at tage for lidt end lidt for meget afføringsmiddel.

  Fakta: Nej, faktisk er det bedre at tage lidt for meget end lidt for lidt af et afføringsmiddel. Afføringen skal gerne være fast og formet, men den må hellere være til den bløde side end for hård, for så begynder symptomerne på forstoppelse at melde sig.

 • Myte: Kaffe er effektivt mod forstoppelse.

  Fakta: Det er meget individuelt. Hos nogle sætter kaffe gang i maven og er en genvej til et vellykket toiletbesøg. Hos andre har kaffen ingen betydning for fordøjelsen ud over at tælle som væske. Atter andre får diarré, hvis de drikker kaffe.

 • Myte: Sund afføring synker ikke til bunds i toilettet.

  Fakta: Det er o.k., at afføringen ikke flyder i vandet. Det vigtigste er, at du føler dig tømt, når du er færdig. ’Guldstandarden’ er afføring cirka en gang i døgnet, der flyder i vandskorpen og er fast og formet. Men der er store variationer, når det gælder hyppighed, form og konsistens. Så længe fornemmelsen er i orden, er der ingen grund til alarm.

 • Myte: Hvis man er forstoppet, skal man blive siddende på toilettet og presse, indtil afføringen kommer ud.

  Fakta: Nej, lad være med at sidde og presse længe, for så så risikerer du at få hæmorider. Hvis du ikke kan komme af med afføringen, er det bedre at rejse sig, vaske hænder og vende tilbage igen lidt senere. 

Læs også:

Mange har forstoppelse uden at vide det

Lotte_fynne_1200x628.jpg

Det er hverken hyppigheden eller konsistensen af afføringen, der fortæller, om du har forstoppelse.

Læge: Sådan lyder ’opskriften’ på et uproblematisk toiletbesøg

Slip af med forstoppelsen

Læge Lotte Fynne forklarer, hvad kan du selv gøre mod forstoppelse – og hvornår du skal spørge lægen til råds.

8 råd til en god mavefornemmelse

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.