Udgivet d. 1. august 2017Diætist Esther HvassHvordan kan man blive ved med at lave en god og sund madpakke til skolebarnet, dag ud og dag ind? Og oven i købet spare tid? Diætist Esther Hvass giver her 3 tips. 

En daglig runde i børnefamiliernes store hamsterhjul er fabrikationen af madpakker, som skal dække barnets behov på mange områder. Langt de fleste forældre ved, at denne plastickasse betyder meget, ikke kun ernæringsmæssigt.

- For de små børn fungerer den også som en hilsen fra mor og far. Et stykke af ’derhjemme’,” siger klinisk diætist Esther Hvass fra Børn og Unge, Regionshospitalet Viborg.

Hun er godt klar over, at presset på forældrene er stort, men giver her 3 tips til, hvordan man holder niveauet i pergament-pakkerne uden at blive stresset. Hun henviser til Fødevarestyrelsens site altomkost.dk, der har et særligt afsnit om madpakker. 

1. Giv madpakken en hånd: 5 fingre

Der er 5 grundlæggende fødevarer, som altid bør være i en madpakke:

  • Brød – helst rugbrød eller fuldkornsbrød
  • Grønt – snackgrønt, salat eller pålæg
  • Pålæg – kylling, kød, ost eller æg
  • Fisk – mindst en slags fiskepålæg 
  • Frugt – det friske og søde


Hæng listen op på køleskabet. Og snak med dine børn om ’de 5 fingre’, så I kan gøre det til en sjov disciplin at sætte hak ved hvert punkt.

På Fødevarestyrelsens site er der masser af tricks til, hvordan man f.eks. veksler mellem forskellige slags groft brød. 

2. Husk at få madpakken på indkøbslisten

Som voksen har man en tendens til at glemme madpakken, når man står med indkøbsvognen. Aftensmaden er i fokus, og det resulterer i tidspilde med ekstra ture i supermarkedet – eller meget kedelige madpakker næste dag.

Indarbejd i stedet en rutine med ugeplaner og storkøb til madpakkerne. Skriv ned – sammen med barnet – hvad der skal købes ind.

- Giv børnene ejerskab til madpakken. Hvis de f.eks. skal med ud og købe ind om lørdagen, kan I sætte jer og skrive indkøbslisten på forhånd. Måske vil de gerne have hjemmebagte pizzasnegle eller skinkeboller med, og så kan de bages i god tid, siger Esther Hvass. 

3. Gør børnene til køkkenchefer
- Det er vigtigt, at børnene har en aktiv i rolle i familien, og denne rolle kan især komme til udtryk i måden, man laver madpakken på. Omkring aftensbordet kan man tale om selve måltidet og finde ud af, om der er gode rester at tage med, en frikadelle eller lignende. Lad børnene smage på nye ting, der kunne være kandidater til madpakken. Efter aftensmaden kan man så i fællesskab gøre madpakken klar, samtidig med, at der ryddes op. Ofte har familien for travlt om morgenen, siger diætisten.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.