Udgivet d. 8. marts 2022

Der er flere fordele ved en sund og aktiv livsstil, hvis du har type 2-diabetes.

Hvis du har type 2-diabetes, kender du sikkert de gode råd om sund kost, regelmæssig motion osv.

-Rådene er bestemt værd at følge, men først og fremmest er det vigtigt at følge behandlingen og tage den medicin, som du har fået ordineret mod sygdommen, fremhæver Søren Tang Knudsen, overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus.

Behandlingen kan forebygge skader og komplikationer som følge af sygdommen.

Type 2-diabetes kan udløse et mindre arsenal af forskellige lægemidler – heriblandt blodtryks- og kolesterolsænkende medicin.

- For nogle patienter kan det være svært at holde fast i behandlingen. De mærker måske ikke nogen forskel i hverdagen, og hvad skal de så med al den medicin. Hvis de ovenikøbet har bivirkninger af medicinen, kan det føles som en høj pris at betale for at forebygge skader på længere sigt. Men jeg understreger altid vigtigheden af at følge behandlingen, fordi den virker, siger Søren Tang Knudsen.

Det er også vigtigt at gå til de samtaler og undersøgelser, som indgår i dit behandlingsforløb. Det er heldigvis blevet lettere, fordi blodprøver og undersøgelser af fødder, nyrer mm. nu foregår samme dag.

Gevinster ved sund livsstil

Hvis du har forstadier til type 2-diabetes, kan en sundere livsstil ofte forebygge sygdommen, eller forsinke den i at udvikle sig.

Hvis du har type 2-diabetes, er der flere fordele og sidegevinster ved at følge rådene om sund kost, regelmæssig motion og rygestop.

En sund og aktiv livsstil kan forbedre dit almene velbefindende i hverdagen og sænke behovet for medicinsk behandling.

Spis sundt og varieret. Du behøver ikke følge en bestemt form for diabeteskost. Du kan med fordel følge de officielle kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget.
  • Spis flere grøntsager og frugter.
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk.
  • Spis mad med fuldkorn.
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
  • Spis mindre af det søde, salte og fede.
  • Sluk tørsten i vand.

Vær fysisk aktiv. Fysisk aktivitet påvirker både dit almene velbefindende og dit blodsukker, blodtryk og kolesterol i en positiv retning. Samtidig sænker du din risiko for hjertekarsygdomme. Hvis du vil tabe dig eller fastholde et vægttab, er fysisk aktivitet også vigtigt.

Farvel til tobak. Det er veldokumenteret at rygestop nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme og nyresygdom.

Vægttab. Hvis du er overvægtig, kan selv et lille vægttab forbedre din blodsukkerregulering og blodtryk og kolesteroltal. Drop hårde slankekure og vælg sundere hverdagsvaner i stedet for.

Klik dig klogere

Helbredsprofilen - små film med viden om og gode råd til livet med diabetes

Hvad må jeg spise, når jeg har diabetes? Hvad betyder diagnosen for mig selv og mine nærmeste? Hvor meget skal jeg bevæge mig for at det virker? Kan jeg stadig passe mit arbejde? Kan jeg leve et normalt liv? Disse og mange andre spørgsmål kan du finde svar på i videouniverset om diabetes på Helbredsprofilen.dk.

Diabetesforeningen - interesseorganisation og patientforening
Hos Diabetesforeningen finder du viden og gode råd til livet med diabetes - fx viden om sundhed, mad og motion. Du kan også tilmelde dig foreningens netværksgrupper og kurser.

Læs også:

Derfor får man type 2-diabetes

De første tegn på type 2-diabetes kommer ofte snigende

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.