Udgivet d. 1. september 2021

Urealistisk frygt for sygdom og ustyrlige tanker er nogle af de typiske tegn på helbredsangst.


Helbredsangst kan variere fra lette tilfælde, der går over af sig selv, til invaliderende tilstande, der ofte omfatter disse symptomer:

  1. Overdreven frygt for sygdom. Sygdomsbekymringerne er svært forstyrrende og påvirker livskvaliteten og dagligdagen.

  2. Tilbagevendende tanker om en mistænkt sygdom som f.eks. corona. Tankerne kredser nærmest konstant om sygdommen og kan ikke slås ud af hovedet, selvom man gerne vil.

  3. Frygten forværres, når man læser eller hører om sygdom. Man bliver angst for selv at have eller få sygdommen. Måske forsøger man at undgå enhver form for omtale af sygdom, fordi man ikke kan holde det ud. Eller bliver overdrevent optaget af informationer om sygdom og bruger timer på at finde informationer og tale om sygdom.

  4. Urealistisk frygt for smitte med f.eks. corona-virus kan føre til overdrevne, tidskrævende og tvangsprægede ritualer i forhold til hygiejne, fysisk kontakt og spisning mm. Ritualerne tager magten og gør det svært at komme ud ad døren eller deltage i sociale aktiviteter. Smitterisikoen overvurderes og udpensles i detaljer.

  5. Ingen eller stribevis af lægebesøg. Man undgår helt at gå til læge af frygt for smitte, undersøgelser og testsvar. Eller går til læge igen og igen, og bliver kun kortvarigt beroliget, når sygdomssymptomer viser sig at være falsk alarm. Lægebesøg bliver som et afhængighedsskabende fix i angstens tjeneste.

  6. Frygt for bivirkninger ved at tage ordineret medicin eller blive vaccineret. Måske er man bange for at blive smittet med corona, men frygter samtidig at få bivirkninger af vaccinen. Eller er bange for at blive syg og få bivirkninger af lægemidler, som ellers kunne hjælpe en til at få det bedre.

    Symptomerne kan være ledsaget fysiske symptomer på angst som f.eks. hjertebanken, åndenød, indre uro, mavesmerter, træthed, dårlig søvn, koncentrationsbesvær og irritabilitet.

Kilde: Ledende psykolog Lisbeth Frostholm, Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital.

Læs også:

Psykologen: Helbredsangst kan ramme alle


Flere har oplevet symptomer på helbredsangst blusse op under corona-pandemien.

Læs mere her

Sæt din helbredsangst på pause


Sådan henviser du dig selv til behandling på nettet.

Klik og se hvordan du kan få hjælp