Udgivet d. 2. maj 2018Nærbillede af kvinder der laver et telefonopkaldNår ens barn er stærkt plaget af børneorm, og der er hele to døgn til, at man kan kontakte sin egen læge, kan man som forælder hurtigt overbevise sig selv om, at det er yderst rimeligt at ringe til vagtlægen og bede om hjælp. 

Men det er det ikke, fastslår læge Poul Kraghede, der nævner en række ting, som du som udgangspunkt ikke skal forstyrre lægevagten med. 

Langvarige lidelser

Du skal ikke ringe med lidelser, der har stået på over længere tid. Hvis du for eksempel har haft ondt i ryggen i 14 dage, eller har været døv på det ene øre i lang tid og bare ikke kan holde det ud en dag længere, så skal du stadig vente på, at din egen læge åbner. 

Børneorm

Børneorm er ubehageligt, men det er ikke farligt. Vi skal vænne os til at acceptere lidt mere ubehag, inden vi ringer til lægevagten. 

Receptfornyelse

Du skal ikke ringe, hvis du har glemt at forny din recept på p-piller. Du skal heller ikke ringe, hvis du fx har glemt at forny din recept på  blodtryksnedsættende medicin. Den slags medicin kan du godt undvære en dag eller to, uden at der sker noget, fordi der er tale om forebyggende medicin, der virker over lang tid. Og ens blodtryk ryger ikke til himmels på en weekend. 

Insektbid

Mange ringer og fortæller, at de har fået et insektbid, og at det klør og er ubehageligt. Og det kan være ubehageligt, men det er meget sjældent farligt. 

Ring altid til lægevagten, hvis du har svært ved at få luft eller er konfus og forvirret.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.