Udgivet d. 2. maj 2018Læge Poul KraghedeMange af os ringer til lægevagten med spørgsmål, vi skal vente med at stille, til vores egen læge igen holder åbent. Det er budskabet i en ny kampagne, der sætter fokus på, hvordan vi skal bruge lægevagten. ”Vi vil gerne have hjælp til at hjælpe de syge,” siger læge Poul Kraghede, der er medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland.

Mange af os taster nummeret på lægevagten, når vi om aftenen eller i weekenden – mens vores egen læge holder fri – opdager, at vi har glemt at forny recepten på eksempelvis blodtryks,- depressionsmedicin eller p-piller.

Men det er ikke lægevagtens bord at forlænge recepter på ikke-livsvigtig medicin. Og hver gang de skal bruge tid på den type henvendelser, går det ud over medborgere, der rent faktisk er alvorligt syge. 

Det fortæller Poul Kraghede, der er læge og medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland

- Vi vil gerne have hjælp til at hjælpe de syge, og den hjælp består i, at man ikke ringer til lægevagten, med mindre man er akut syg, siger han. 

Da Aarhus Universitet i 2011 undersøgte brugen af lægevagten i Region Midtjylland, vurderede lægerne, at ca. 20 procent af opkaldene til lægevagten i stedet skulle have været rettet mod egen læge. Og det tal er ikke blevet mindre, tværtimod, lyder det fra Poul Kraghede. 

- Tærsklen for at ringe til lægevagten må være blevet lavere, for vi modtager flere opkald fra en stadigt sundere befolkning. Det betyder, at telefonkøen bliver længere, og hvis man fejler noget alvorligt, opgiver man måske på et tidspunkt at komme igennem, og det kan selvfølgelig have konsekvenser, siger Poul Kraghede. 

Din egen læge kender dig bedst

Han fortæller, at lægevagten i de fleste tilfælde fornyer vores recepter, selv om medicinen ikke er livsvigtig.  Det er ofte hurtigere end at forklare, hvorfor det er uhensigtsmæssigt at bruge det akutte vagtsystem på denne måde. Poul Kraghede mener dog, at han sammen med sine kolleger er nødt til at lære at sige nej til de ikke-akutte henvendelser, hvis vi borgere skal blive bedre til at bruge vores egen læge. 

Og det er ikke kun en gevinst for de alvorligt syge borgere, der har brug for lægevagten. 

- Som patient vil man altid få mere kvalificeret behandling hos sin egen læge, fordi den praktiserende læge kender patienten bedst, siger Poul Kraghede og fortæller, at det også handler om patientsikkerhed. 

- Når du som patient ringer til lægevagten for at få fornyet din recept, er der en risiko for, at der ikke bliver fulgt op på din situation. Måske har du bivirkninger, eller tager forkert eller overflødig medicin. Den slags  undersøger din egen læge, siger han. 

Lægevagten i Region Midtjylland havde i 2017 godt 700.000 telefoniske henvendelser.

Læs også: 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Skærmbillede fra video - Din egen læge er bedst

Tilmeld dig Din guide til sundhed

Du kan hver måned få et nyt nummer af Din Guide til Sundhed, hvor du får gode råd om sundhed. 

Tilmeld dig her.