Udgivet d. 1. marts 2018Læge Kristian Sandvej

Ca. 1 million danskere plages af høfeber om foråret. Men her er en løsning, der måske kan gøre dig symptomfri eller i det mindste nedsætte dit behov for antihistamin: Forebyggende behandling med næsespray. Praktiserende læge Kristian Sandvej opfordrer pollenallergikere til at gå i gang nu.

Det virker som en grov spøg fra naturens side, men mange mennesker kan ikke tåle træernes genfødsel og lysegrønne pragt. De pollenpartikler, som frigives med vinden, giver allergiske reaktioner hos hundredetusindvis af danskere.

Resultat:

  • Tilstoppet næse 
  • Hyppig nysen
  • Vandigt sekret i næsen
  • Kløe i næse og øjne

Astma-Allergi Danmark skønner, at 25% af alle voksne danskere trækkes med høfeber på grund af pollen. Især birkepollen laver ravage i forårsfornemmelserne. Det er ca. 1 million opsvulmede snotnæser i flugt fra udsprungne træer. 

Næsespray med binyrebarkhormon tager allergi i opløbet

Mange lærer at leve med generne og glæder sig ikke ubetinget til foråret.

Men du kan faktisk gå marts, april og maj i møde med frie luftveje og klare øjne.

- Der er ingen grund til at vente på, at den irriterende kløen, rødmen og hævelsen indfinder sig. Man skal begynde en forebyggende behandling med næsespray 2-4 uger før sin pollensæsonen, og det kan være NU, opfordrer praktiserende læge i Trøjborg, Aarhus, Kristian Sandvej.

Den næsespray, du skal bruge, indeholder binyrebarkhormon og undertrykker de immunceller, som går amok ved den allergiske reaktion. Af mærker kan bl.a. nævnes Flixonase, Nanonex og Beconase. 

Ingen bivirkninger

- Flere af disse præparater fås i håndkøb, men det er en god idé først at tale med lægen om behandlingen og få en recept. Så kan man også få rådgivning om andre behandlingsformer, siger Kristian Sandvej.

Han understreger, at der – i modsætning til sløvende præparater med antihistamin - ingen bivirkninger er ved næsesprays.

Nogle patienter kan være bekymrede for binyrebarkhormonet. Men dosis er så lav, at den ingen betydning har.

Derfor kan man trygt anvende sprayen i en måned, før de første pollenpartikler begynder at bombardere sarte næsefløje. I princippet kan disse typer næsesprays bruges hele sæsonen og dermed holde generne på et absolut minimum.

- Det er lige præcis i disse uger, man skal i gang. De første pollen fra el og hassel er allerede i luften fra midten af februar, oplyser lægen, som henviser til Astma-Allergi Danmarks pollenkalender.

Høfeber - hva' så

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Hvad fremprovokerer pollenallergi?

Høfeber, også kaldet ’rhinitis’ og ’allergisk næsetæthed’, opstår, fordi immunsystemet fejlfortolker de pollenpartikler, som sætter sig på slimhinderne. Systemet opfatter partiklerne som fremmedlegemer og begynder at nedkæmpe dem. Resultatet er en betændelsesproces, hvor slimhinderne hæver og øger udskillelsen af væske. 

Denne overfølsomhed bliver oven i købet husket af kroppen, så næste år, når birkepollen igen kommer svævende og lander i f.eks. en øjenvippe, er immunforsvaret klar til kamp. Nu er personen allergisk ...

Tendensen til at reagere på denne måde er delvist arvelig. Derfor er allergi meget hyppigere hos børn, hvor en eller begge forældre er allergiske.

 

Kilder: Sundhed.dk m.fl.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.