Udgivet d. 1. marts 2018

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Høfeber er ikke en alvorlig sygdom. Men symptomerne kan være ekstremt generende og påvirke livskvaliteten. Her er en guide til de 3 vigtigste typer af allergi-behandling. 

Træerne springer ud, og du går ind … At have pollenallergi er en modsætning i sig selv: Du har netop overstået vinteren, og nu skal det udendørs liv nydes. Men din næse, ja, hele din organisme protesterer. Den er overfølsom over for noget så dejligt som nye skud på træer.

Pollenallergi gør desuden, at mange føler sig uoplagte og har problemer med at koncentrere sig. Og dét i en periode, hvor energien burde være på sit højeste. 

Men der er behandling at få. Her er de 3 mest effektive metoder og medicinformer. Tal med din læge om de bedste løsninger for dig. 

 1. Antihistaminer
  Antihistaminer i tabletform er den mest almindelige allergimedicin og fås i flere varianter. Der fås også øjendråber og næsespray med antihistaminer. Stoffet lindrer eller fjerner effektivt kløe fra næse og øjne og virker også godt på løbende næse.

  Du kan desuden få næsespray, som indeholder en kombination af antihistamin og binyrebarkhormon.

 2. Binyrebarkhormon
  Næsespray med binyrebarkhormon er et godt våben mod næsekløe og tilstoppet og løbende næse. Medicinen virker optimalt, hvis du tager den forebyggende før og i løbet af pollensæsonen.

  Næsespray med binyrebarkhormon optages ikke i blodet og belaster derfor ikke kroppen. Ved meget voldsomme symptomer kan en kort kur med binyrebarkhormontabletter være nødvendig.

 3. Vaccination mod høfeber
  Vaccination mod høfeber foregår med en række indsprøjtninger, hvor allergenet sprøjtes i små doser ind under huden. Doserne optrappes gradvist. Behandlingen er langvarig og ret dyr.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Hvem får høfeber?

Høfeber er ikke aldersdiskriminerende – allergien kan opstå hos alle. Men statistikken viser dog, at pollenallergi er mest udbredt blandt større børn, teenagere og unge voksne. Det ses ofte, at man "vokser fra" allergien efter 30 års-alderen.

Høfeber er arveligt. Hvis én af dine forældre har allergi, har du 20-30 % risiko for at få det. Hvis begge forældre er ramte, stiger risikoen til op mod 50 %.
Anlæg for astma, atopisk (allergisk) eksem og pollenallergi er forbundet. Derfor vil børn, som har atopisk eksem, have større risiko for også at blive allergiske over for pollen.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, sundhed.dk m.fl.

Tilmeld dig Din guide til sundhed

Du kan hver måned få et nyt nummer af Din Guide til Sundhed, hvor du får gode råd om sundhed. 

Tilmeld dig her.