Udgivet d. 1. februar 2018Billede af piller ved siden af et glas vandSvaret er ja, men kun hvis generne er forbigående. Selvbehandling af kronisk hovedpine går derimod ofte galt. Eksempelvis kan smerterne forværres af hovedpinemedicin.

- Jeg er bare stresset, det går over, jeg snupper lige et par Panodil. Det er nok, fordi jeg ikke dyrker motion nok, vinteren har også været hård, jeg snupper lige et par Ipren. Sådan er det bare med fuldtidsarbejde og familie, jeg er nok lidt hysterisk, jeg prøver en Kodimagnyl.

Den indre dialog, som en hovedpineramt kan kokse rundt i, er alenlang og kan fortsætte i uendeligheder.

Ifølge Malene Boel, projekt- og hovedpinesygeplejerske på Hovedpineklinikken, Regionshospitalet Viborg, sker der ofte det, at hovedpinen starter i det små, og for at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen bliver et voksende forbrug af almindelig smertestillende medicin gradvist et dagligt eller hyppigt forbrug.

Tusinder lider på grund af medicin

Selvbehandling med smertestillende medicin er en god løsning, hvis man får hovedpine af f.eks. en virus eller forbigående anspændthed, men et længerevarende forbrug kan have en modsatrettet effekt:

Dét, man tager for at modvirke smerte, ender med at fremkalde smerten. Og gør den værre. 

De seneste år har forskningsresultater vist, at tusindvis af danskere lider af medicinfremkaldt hovedpine. De lider ofte af migræne eller spændingshovedpine i forvejen, men tilstanden forværres betydeligt af overforbruget. 

Læs mere om hovedpine fremkaldt af medicin hos sundhed.dk her.

Alternativer til medicin

Lider man af hovedpine, kan man selv gøre rigtig meget, som ikke handler om medicin. Ofte kan man selv gøre en stor forskel ved småændringer i sin dagligdag.

Det handler om helt basal opmærksom på sund kost, daglig frisk luft, daglig motion (uden det behøver at være ekstremsport - måske handler det f.eks. om at tage trappen frem for elevatoren), god nattesøvn, rigelig væske og et optimistisk syn på livet. 

- Men selvom det lyder meget ligetil, så ved vi godt på Hovedpineklinikken, at det kræver overskud at lave ændringer i sin dagligdag. Derfor er det også en naturlig og vigtig del i klinikkens behandling af hovedpine at have fokus på de ikke-medicinske behandlingsformer, siger Malene Boel. 

Udfyld en hovedpinekalender og søg læge

Hvis du oplever en hyppig eller daglig hovedpine er der belæg for at opsøge egen læge.

Men inden du når så langt, kan det være nyttigt at forske lidt i problemet selv, og det gør du f.eks. ved at udfylde en hovedpinekalender og den diagnostiske hovedpinedagbog – 2 redskaber, som praktiserende læger, speciallæger og senere evt. Hovedpineklinikken benytter i forundersøgelserne og konsultationerne.

Find hovedpinekalenderen og den diagnostiske hovedpinedagbog hos Dansk Hovedpine Selskab 

Hovedpinekalenderen vil give et billede af, hvor mange dage om måneden du lider af hovedpine, og den diagnostiske dagbog vil give et billede af, hvilke symptomer der er til stede.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.