Udgivet d. 1. maj 2017Kvinde nyserStefan Sneftrup er overlæge på Medicinsk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens. Han forklarer, hvorfor du får allergien, og hvad du kan gøre ved det. 

Hvad er husstøvmideallergi?

- Det stammer fra nogle små ottebenede dyr, som er cirka 0,3 millimeter lange, og de lever af hår og skel fra mennesker og trives bedst, hvor vi ligger og sover. Det, man bliver allergisk af, er dog ikke miden i sig selv, men deres ekskrementer, som indeholder allergifremkaldende stoffer.

Hvilke symptomer giver det?

- Næse- og øjensymptomer. Det kan give kløe og tilstoppethed i næsen og gøre at man nyser, og det kan give røde øjne, som klør og løber i vand.

Hvad kan man selv gøre for at komme det til livs?

- Rengøring og udluftning er vigtigt. Husstøvmiderne bor i sengen, hvor de trives i det varme og fugtige miljø. Hyppig udluftning, støvsugning af madras, og vask af puder, dyner og sengetøj, er derfor gavnlige ting at gøre.

Hvordan kan man lægeligt behandle det?

- For ca 2 år siden kom en ny pille, som hedder Acarizax, frem. Den har været en stor hjælp for mange, fordi allergivaccinationen mod husstøvmideallergi før fungerede ved, at man blev behandlet med jævnlige indsprøjtninger i huden over 3 år.

Det er relativt omkostningstungt og besværligt at få fri til så mange besøg på et lungemedicinsk ambulatorium. Den procedure er nu blevet erstattet af en tablet, som allergikeren selv kan tage derhjemme hver dag.

Hvordan fungerer tabletvaccinen?

- Man tager én tablet i døgnet, som lægges under tungen, hvor den opløses. Første tablet tages under opsyn for at sikre, at vedkommende kan tåle det, og hvis det er tilfældet, kan tabletvaccinen starte.

Efter en måned er der en kontrol, og når man har tålt den i 4 måneder, vurderer vi, om der er effekt af det. I det tilfælde fortsætter vaccinen, indtil der er gået 3 år.

Hvor effektiv er Acarizax?

- Vi ved, at tabletvaccinen er lige så effektiv som den, man kan give i huden. Når den har effekt, virker den i flere år. Men der er ingen virkningsgaranti, og det er derfor, vi altid reviderer efter 4 måneder for at se, om det har den ønskede virkning.

Hvornår er man egnet til tabletvaccinen?

- Man skal først have prøvet behandling med lokale lægemidler såsom næsespray, øjendråber og antihistamintabletter. Men hvis de ikke har effekt, kan man ty til tabletvaccinen.

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på husstøvmideallergi?

- Det er en helårsallergi. Dem, der er allergiske over for husstøvmider, lider af det hele året, hvorimod pollenallergier, som har en tendens til at få meget mere fokus, primært gør sig gældende i perioden marts til september.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Husstøvmideallergi

  • Mere end 400.000 danskere lider af husstøvmideallergi, som dermed er en af de mest udbredte allergier i Danmark.
  • Cirka hver anden allergiker er i større eller mindre grad også generet af husstøvmideallergi.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Acarizax - den nye pille

  • Indtages som én frysetørret tablet i døgnet. 
  • Effekt kan forventes efter fire måneder.
  • Det anbefales at fortsætte behandlingen i tre år.
  • Det koster cirka 2.500 kr. pr. år i egenbetaling.

Kilde: Stefan Sneftrup, overlæge på Medicinsk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens

Tilmeld dig Din guide til sundhed

Du kan hver måned få et nyt nummer af Din Guide til Sundhed, hvor du får gode råd om sundhed. 

Tilmeld dig her.