Udgivet d. 1. maj 2017Fødder stikker frem fra dyneDøjer du med snue året rundt? Og klør dine øjne og næse, uden at du rigtig ved hvorfor? Så er du måske en af de mere end 400.000 danskere, der lider af husstøvmideallergi. Den gode nyhed er, at der kan gøres noget ved det. 

1. Støvsug madrassen

Husstøvmiders foretrukne miljø er sengen, hvor de trives godt med vores kropsvarme. Sørg derfor for at støvsuge madrassen ofte og grundigt for at få dem udryddet. 

2. Vask puder og dyner fire gange årligt

Husstøvmider kan ikke overleve ved temperaturer over 55 grader. Derfor anbefales det at vaske puder og dyner ved 60 grader minimum fire gange om året. 

3. Vask sengetøj hver 14. dag

Vask sengelinned, lagen, dyne- og pudebetræk, hver 14. dag. Det slår miderne ihjel. 

4. Husk udluftning

Husstøvmider trives bedst ved en luftfugtighed på 70-80 procent. Derfor er udluftning utrolig vigtigt. Lav gennemtræk i boligen nogle gange om dagen. Og sørg for at lufte ud efter aktiviteter som madlavning, badning og træning. 

5. Søg læge

Hvis du er generet i det daglige, bør du opsøge læge og få taget nogle blodprøver, så der kan findes en årsag. På den måde kan man målrette behandlingen. Er det græs? Er det birk? Eller er det husstøvmider?

Kilde: Stefan Sneftrup, overlæge på Medicinsk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.